Tretji teden tehtanja odpadkov in neprevzetih živil

V tretjem tednu smo za malico ponudili ržen kruh, lepinjo, polbelo žemljo, kajzarico, temni rogljič z marmelado, salamo iz piščančjih prsi, sesekljan zrezek iz BIO govedine in pšenice, jagodni namaz, pečen sir, svežo papriko, rukolo, solato in korenje. Največ je ostalo polbelih žemelj in lepinj, pečenega sira, sadnega namaza in korenja, najmanj pa salame in solate. V času malice je tako nastalo 10 kg odpadkov, 36 kg živil pa je ostalo neprevzetih.

Za kosilu smo ponudili goveje zrezke, kruhove cmoke, ješprenj in jabolčni zavitek, brokolijevo juho, puranji zrezek, polento, rdeče zelje, beluševo juho, polnozrnate rezance z omako z mletim mesom, sveži file ribe, krompir, špinačo. Odpadkov je bilo 185,8 kg. Največ je ostalo beluševe juhe in polnozrnatih rezancev.

Četrti teden tehtanja odpadkov in neprevzetih živil

Za malico smo ponudili kruh iz krušne peči, sir, ajdovo žemljo, polnozrnato štručko, makovo štručko, sir, ribji namaz, suho govejo salamo, korenje, kumarice. Največ je ostalo ajdovih žemelj in polnozrnatih štručk, ribjega namaza (le-tega je potem že ob koncu glavnega odmora v kuhinji zmanjkalo) in sira. V torek je bila malica samopostrežna. V času malice je tako nastalo 13,25 kg odpadkov, 18,5 kg živil pa je ostalo neprevzetih.

Pri kosilu je bilo 204,6 kg odpadkov. Največ je ostalo sarme.

Analiza odpadkov v mesecu oktobru 2019

Odpadkov in neprevzetih živil je bilo v prvem tednu 28 kg, v drugem 60 kg, v tretjem 46 kg in v četrtem tednu 30 kg ‒ skupaj torej 165 kg. Pri kosilu smo pridelali 746 kg odpadkov.

Največ odpadkov je bilo v 7. a (3,9 kg ‒ 15 % vse zavržene hrane v mesecu oktobru). Več kot 2 kg odpadkov je bilo še v 7. c in 3. b. Rekorder s skoraj nič odpadki pa je 2. b, ki je imel v celem mesecu le 45 g ali 1,7 % odpadkov. Manj kot pol kg odpadkov je bilo v 4. b, 4. c, 5. a, 5. c, 6. a in 8. b.

V mesecu marcu bomo izvedli drugo tehtanje odpadkov. Upamo, da se boste tudi nekateri drugi oddelki pridružili tistim z manj kot 1 kg mesečnih odpadkov.

V mesecih, ki prihajajo, ne pozabite s hrano ravnati tako, kot bi odpadke še vedno tehtali.

Kultura prehranjevanja se je v vseh oddelkih izboljšala. Hvala, ker prispevate svoj kamenček v mozaik zmanjševanja odpadkov na šoli.

Nada Brezovar, organizator prehrane

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 1)