V drugem tednu tehtanja odpadkov nismo bili uspešni. Nabralo se je preveč odpadkov in neprevzetih živil. V primerjavi s prvim tednom smo pridelali 38,2 % ali 4 kg več odpadkov  ter 10,1 % ali 3,475 kg več neprevzetih živil.

Največ ostaja kruha v obliki različnih štručk ‒ kar 21,725 kg ali 63,5 %. Ko sta bili za malico nadevana blazinica in pica pa je bilo ostanka le okrog 1,5 kg. Učenci želijo več hitre prehrane, odklanjajo pa doma (v šoli) pripravljene obroke.

Učenci se ne držijo dogovora in ostankov malice ne odnesejo domov. Štručke, žemlje, bombete in kruh so živila, ki se lahko pojedo tudi v kasnejšem ali popoldanskem času.

Učenci so želeli več vrst salame. Ponujena jim je bila šunka, a se je neprevzete vrnilo več kot 2 kg.

Največ je ostalo sadnega namaza. Kljub temu da so kuharice pripravile manj namaza kot običajno, ga je ostalo 6 kg, kar je skoraj polovica. Nekateri oddelki se ga niso niti dotaknili.

Sestavine sadnega namaza so skuta, banane in jagode. Skuta je vir beljakovin, ki jih potrebujemo za rast, banana daje hitro energijo, ki jo potrebujemo za delo v šoli, jagode pa vitamin C, ki ga v zimskem času še kako potrebujemo.

Upam, da bodo rezultati v tem zadnjem tednu meseca februarja spodbudnejši.

 

Kaj pa kosilo?

V tem tednu je bilo 199,2 kg odpadkov. V času kosila je bilo 12 % več odpadkov kot v prvem tednu. Največ jih je bilo v torek, ko je bila na jedilniku goveja juha s fritati, mleta pečenka in pire krompir. Tega dne smo pridelali 62 kg odpadkov. Tudi v sredo, ko je bila za kosilo enolončnica, smo pridelali 43 kg odpadkov.

Kuharji opažajo, da se preostanek tekočine (sok, polivka pri solati …) še vedno zliva med odpadke. Če niste žejni, ne jemljite pijače. Vodo lahko pijete tudi kasnejšem času.

 

Nada Brezovar, organizator prehrane

GALERIJA SLIK:

 

 

 

 

 

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)