Namen letošnjega natečaja »Naravne in druge nesreče – Neurje« je, da se mladi seznanijo z neurjem in z njenimi morebitnimi posledicami ter da spoznajo, da neurij ni mogoče preprečiti, lahko pa se nanje ustrezno pripravijo in s tem preprečijo ali omilijo posledice in škodo.

Neurje je kompleksen in ponavadi krajevno in časovno razmeroma omejen vremenski pojav z obilnim dežjem in udari strel, lahko se pojavita tudi silovit veter in toča. Posledice neurij so lahko zelo hude, predvsem pa zelo raznolike: krajevne in hudourniške poplave, poplave meteorne vode, trganje zemeljskih plazov, poškodbe cest in drugih prometnic, erozija, nanosi kamenja in skal, prekinitev oskrbe z električno energijo, onesnaženje vodnih virov oziroma pitne vode, vetrolom, požari in poškodbe zgradb zaradi udara strel ter škoda zaradi toče na zgradbah, kmetijskih površinah in vozilih in drugih stvareh.

Včasih udari strel povzročajo tudi poškodbe ali celo smrt ljudi ali živali. Neurij seveda ni mogoče preprečiti, lahko pa se nanje ustrezno pripravimo s pravilno osebno zaščito, zaščito stavb, vrtov, vozil in drugih stvari ter s tem preprečimo ali omilimo posledice in škodo.

 

 GALERIJA SLIK:

(Skupno 385 obiskov, današnjih obiskov 1)