Prvi dan so potekale meritve začetniško, uvajalno, konec tedna pa ste učenci že sami vodili evidenco
odpadkov in neprevzetih živil. Največ odpadkov je bilo prvi dan, in sicer 4,936 kg, ko je bil na jedilniku
toast s tuno in sirom. Najmanj odpadkov je bilo v sredo, le 1,245 kg, ko je bila na jedilniku temna
žemlja s suho govejo salamo in brstičnim ohrovtom. Največ neprevzetih živil je bilo v sredo, ko ste
učenci zelo slabo jedli brstični ohrovt. Vrnilo se ga je kar 6,22 kg. Do sedaj nismo zabeležili, da bi
učenci kdaj vse pojedli ‒ vedno so se vrnili ostanki ali neprevzete malice. Beleženje je vzpodbudilo
tekmovalnost pri učencih in dnevno so bili oddelki, v katerih so učenci pojedli vse, še več pa je bilo
oddelkov, ki niso vrnili ostankov hrane, le neprevzete obroke.
Učenci ste vračali urejene banjice, odpadki so bili ločeni od neprevzetih živil. To je tudi pripomoglo k
zmanjšanju količine nastalih odpadkov. Neprevzeta živila so se ponudila tekom dopoldneva istega
dne, zelenjava kot alternativna priloga pri kosilu, sir pri alternativni malici naslednjega dne, meso
tekom dopoldneva oziroma kosila.
Najmanj kruhovih odpadkov je bilo v petek, ko je bil na jedilniku ajdov kruh. Od zelenjave ste učenci
pojedli solato, papriko, korenje, najmanj pa ohrovta, ki ga v domači prehrani najbrž niste vajeni.

 

Evidenca beleženja odpadkov pri kosilu

 

Prvi dan je bilo 23,4 kg, drugi dan 35,5 kg, tretji dan 40,4 kg, četrti dan 55,4 kg in peti dan 54,8 kg
odpadkov.
V ponedeljek je bila za kosilo rižota in bilo je najmanj odpadkov v tem tednu. V torek so bili bio goveji
čevapčiči, krompir in dušeno korenje. Odpadki so nastali pri krompirju in korenjevi omaki, v sredo na
račun polente, v četrtek niste jedli krompirja v kosih ter kumarične omake. Tekočine kot so napitki,
juhe in omake predstavljajo velik del odpadkov. Po prvem tednu merjenja je sprejet ukrep, da morajo
v kuhinji kuharice odtočiti tekočino od rdeče pese, v jedilnici pa mora učitelj nadzirati vračanje
odpadkov ter učence napotiti do umivalnika, kamor zlijejo tekočino. Kuharice morajo deliti manjše
porcije krompirja, učenci pa imajo vedno možnost za repete. Učenci premalokrat obiščete vitrino s
solatnim bifejem, kjer si lahko sami postrežete z izbrano solato, zelenjavo.
Na koncu pa naj se še opravičim 9. b oddelku, ker sem po ozvočenju objavila, da niste tehtali
odpadkov. Številko 9 sem prebrala kot 3. Torej je bil za ponedeljkovo manjkajočo dokumentacijo
evidence odpadkov krivec 3. b in ne 9. b razred.

Organizator prehrane Nada Brezovar

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)