Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje. Zdrava prehrana je še posebej pomembna v obdobju odraščanja. Temeljni cilj šolske prehrane je izboljšati, varovati in ohranjati zdravje ter kakovost življenja. Pri organizaciji šolske prehrane upoštevamo temeljna prehranska priporočila za zdravo prehrano otrok in mladostnikov. Jedilniki so usklajeni s Praktikumom jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah,[1] Smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah[2] in priporočenimi energijskimi in hranilnimi vnosi.

V šoli pripravljamo malice in kosila ter nudimo Šolsko shemo,[3] v okviru katere v šoli delimo sadje, zelenjavo in mleko. Pri načrtovanju šolske prehrane upoštevamo tudi želje učencev, ki jih skušamo usklajevati s priporočili energijsko-hranilne sestave. Ob koncu šolskega leta učencem in staršem ponudimo v izpolnitev anketni vprašalnik o šolski prehrani. Med šolskim letom pa v 4.a, 6.a in 8.a izvedemo dve anketi o Šolski shemi. Med šolskim letom se vsaj enkrat sestane Komisija za šolsko prehrano.

Režim prehranjevanja je zagotovljen s 15-minutnim odmorom za malico ter možnostjo kosila od 11.50 do 13.35. Učenci lahko v jedilnici prevzamejo ostanek kosila kot brezplačen obrok med 13.45 in 14.00. Pri malici in kosilu je zagotovljen nadzor učiteljev. Učence na na začetku šolskega leta seznanimo s HACCP načeli higiene (umivanje rok, uporaba brisač, tople vode …). Obroke učenci uživajo v urejenem okolju in na način, ki vzbuja pozitiven odnos do hrane. Učenci sami ločujejo nastale odpadke.

Staršem omogočamo možnost naročila dietne in vegetarijanske hrane oziroma upoštevamo njihove želje.

Starši lahko prijavijo učenca na šolsko prehrano praviloma v mesecu juniju za naslednje šolsko leto oziroma tudi kadarkoli med šolskim letom na obrazcu, ki je na razpolago v šoli pri pedagoginji Katjuši Kovačič in na spletni strani šole. Dejanska dnevna prijava se izpolni na bonu z letno ali  mesečno prijavo. Evidentiranje abonentov za kosilo poteka z RFID ključkom za registracijo, ki ga učenec prvič dobi brezplačno. Ob izgubi RFID ključka za registracijo se nov ključek učencu izroči po ceni 1 evro.

 

Cenik šolske prehrane (za en obrok)

malica  0,80 evra

kosilo za učence od 1. do 5. razreda   2,38  evra

kosilo za učence od 6. do 9. razreda  2,74 evra

kosilo za odrasle in za zunanje naročnike  3,55 evra

 

Tudi v obeh podružničnih šolah (PŠ Čemšenik in PŠ Podkum) bomo poleg malice organizirali zagotavljali kosilo.

Prehrano je potrebno odjaviti ustno ali pisno do 8. ure zjutraj. Po tem času se odjava za isti dan pri obračunu prehrane ne upošteva. Starši lahko sporočijo  odjavo šolske prehrane pri administratorki Vilmi Vrtačnik, po e-pošti prehrana.iskvarce@guest.arnes.si, e-asistentu ali organizatorki šolske prehrane Nadi Brezovar. Učencem, ki so odstotni zaradi ekskurzij po 14. uri, se kosilo odšteje in ni potrebna odjava staršev. Neodljavljena šolska prehrana se ne odšteje pri mesečnem obračunu. V primeru neplačanih položnice za šolsko prehrano, otroku omogočimo le malico, kosila pa ne. Odjave na podružničnih šolah sprejemajo na njihovih telefonskih številkah ali preko e-asistenta in elektronske pošte.

Jedilniki so po mesecih objavljeni na šolski spletni strani in v jedilnici, opremljeni so z oznako alergenov (pod maskoto medveda in na tabli).

Pripravljeni obroki so sestavljeni iz različnih priporočenih kombinacij.

–  Poudarek je na sadju in zelenjavi, ki naj bi bila sestavni del vsakega obroka.

–  Pri vsakem kosilu je na voljo solatni bife (najmanj tri vrste solate).

–  Kruh in pekovske izdelke ponudimo iz polbele, ržene, ovsene, pirine ali ajdove moke, redko pa iz bele moke.

–  V sesekljane zrezke vključujemo žita in stročnice.

–  Namaze pripravljamo v šolski kuhinji.

–  Uporabljamo kakovostne maščobe: sončnično, olivno ali bučno olje, maslo.

–  Zmanjšujemo uporabo sladkorja, soli in maščob.

–  Povečujemo delež polnovrednih in zmanjšujemo delež prečiščenih živil.

–  Sladice pripravljamo sami, uporabljamo kombinacijo polnovredne in bele moke

– Ribe so na jedilniku enkrat tedensko.

–  V prehrano vključujemo ekološka živila, zlasti pa je poudarek na lokalnih živilih.

– Tekoča pitna voda je najprimernejše za nadomeščanje izgubljene tekočine.

– Pri malici je kot napitek na razpolago voda, 100% sok, redčen z vodo,  čaj, ki je slajen z medom,  ali mleko. Med kosilom nudimo vodo ter 100 % sadne in zelenjavne sokove, ki so redčeni z vodo. V hladnejših mesecih bo učencem v jedilnici do 11. ure na voljo neslajen čaj. Učencem je na voljo tudi voda iz pitnikov v šolskih hodnikih.

– Vsak dan je na voljo učencem alternativni  obrok malice, ki si ga učenec lahko sestavi iz kruha, masla, medu, marmelade, kosmičev, mleka ali jogurta ter mešanega rezanega sadja. Učencem se ponudi tudi živila, ki so ostala od prejšnjih malic.

– Enkrat tedensko (sreda) nudimo vsem učencem sadje in zelenjavo iz Šolske sheme. Če sadje ostane, ga ponudimo še naslednje dni. Sadje je na voljo v jedilnici, pri vratarju in poleg računalniške učilnice.

– Učencem nudimo tudi mleko iz Šolske shemeki si ga lahko postrežejo v jedilnici in pri vratarju.

– Enkrat mesečno nudimo učencem samopostrežno malico. V letošnjem šolskem letu bodo rdeča nit samopostrežnih malic BIO izdelki in proizvodnja. Pridobljene izkušnje bodo učenci strnili v poročilo, ki bo predstavljeno po šolskem ozvočenju, na spletni strani šole, v jedilnici v besedi in sliki, pa tudi v filmu.

 

Kaj bomo spoznavali?

Sodelovali bomo s pekarno Deveta vas in domačijo Grčin iz Polzele, kmetoma Marjanom Natkom z Vranskega in Markom Slavičem iz Prlekije. Pekarna Deveta vas bo v septembru predstavila svoje BIO proizvode in pekarstvo, naslednje mesece pa bo izvedla BIO delavnice na šoli. Učenci bodo izdelali slike na temo pekarstva v obliki panjskih končnic, ki bodo služile kot fasada pekarne Deveta vas. Učenci bodo obiskali pekarno in si ogledali proizvodnjo BIO izdelkov ter tudi izvedli delavnico peko pic v pekarni. Obiskali bodo tudi domačijo Grčin, kjer si bodo ogledali proizvodnjo BIO sokov. Kmet Marjan Natek bo predstavil BIO poljščine ter pripravil preproste BIO jedi. Pridelovalec BIO žit in mlinar Marko Slavič bo učencem  predstavil mlinarsko dejavnost.

Predstavitve:

  1. razred: peka BIO kruha, april
  2. razred: peka BIO izdelkov, maj
  3. razred: obisk kmetije Marka Slavič v Prlekiji, februar
  4. razred: obisk kmeta Marjana Natka na šoli, december
  5. razred: peka mavričnih BIO pic, junij
  6. razred: peka BIO kruha, oktober
  7. razred: ogled proizvodnje BIO izdelkov v pekarni Deveta vas in BIO sokov domačije Grčin
  8. razred: Mavrična pekarna – poslikava, marec
  9. razred: predstavitev BIO izdelkov, november

Hrano v šolski kuhinji pripravljajo Veronika Klopčič, Melita Drobne, Irena Kepa, Mimi Kos, Valerija Brvar, Gregor Prašnikar in Janja Pesko.

Vse pripombe, sugestije in mnenja, ki se navezujejo na šolsko prehrano, lahko posredujte organizatorki šolske prehrane Nadi Brezovar (e-pošta: prehrana.iskvarce@guest.arnes.si).

[1] http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/javno_zdravje_09/prehrana/ZRSS_uvod_low_res_pop.pdf

[2] http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/javno_zdravje_09/Smernice_zdravega_prehranjevanja_delevcev.pdf

[3] Šolska shema  (v nadaljevanju: ŠSH) je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih (več o tem na (http://www.arsktrp.gov.si/storitve_ukrepi/trzni_ukrepi/solska_prehrana/solska_shema/).

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 1)