Učenci 3., 4. in 5. razreda, ki obiskujejo interesni dejavnosti Egipt je dar Nila ali utrinki iz zgodovine, so v petek, 11. 5. 2018, sodelovali na dejavnosti, ki smo jo na šoli izvedli prvič – noč v piramidi.

Naš cilj je bil, da z medpredmetnim povezovanjem in sodobnimi metodami poučevanja nadgradimo in poglobimo znanja in veščine, ki so jih učenci pridobili z obiskovanjem obeh interesnih dejavnosti. Za uspešno izvedbo smo se povezale: knjižničarka Alenka Knez, vodja šolske prehrane Nada Brezovar, učiteljica likovne umetnosti Barbara Lekše ter učiteljica zgodovine in pobudnica Kristina Renko.

Vhod v našo knjižnico je v petek spominjal na Džoserjevo piramido v Sakari. Učenci so po uvodnem pozdravu narisali oziroma napisali svoje ime s pomočjo podob. Tako smo se navezali na egipčanske hieroglife ter spoznali vlogo in pomen pisarjev. V nadaljevanju so se učenci prelevili v arhitekte in graditelje ter v skupinah izdelali piramide. Delo je usmerjala in po potrebi priskočila na pomoč učiteljica Barbara. Sledila je večerja v egipčanskem slogu v jedilnici (mlečna kaša s kamutom, sladica z mandlji in medom v obliki piramide). Pripravila jo je skupina učencev s pomočjo učiteljice Nade. Po večerji je knjižničarka prebrala knjigo o Kleopatri. Premor smo izkoristili za sprehod v bližini šole in razgibavanje – urjenje egipčanske vojske. Egipt so vladarji širili z osvajanji, vojaki pa so morali ohranjati dobro telesno pripravljenost. Za razstavo, ki bo na ogled v knjižnici, so učenci poleg piramid izdelali tudi palme in se začeli pripravljati na zadnji razburljivi del – lov na skriti zaklad. V skupinah so se s svetilkami odpravili po zatemnjeni šoli. Na različnih lokacijah so jih čakale zadolžitve, ki so jih uspešno opravili. Zmagovalna skupina lova bo dobila v naslednjem tednu zasluženo nagrado. Interesni dejavnosti se bosta v maju zaključili z nagradnim kvizom Lepo je biti egiptolog. Naša Noč v piramidi, ki se je pričela ob 16. uri, se je ob 22. uri zaključila. Učenci so bili nad dejavnostjo navdušeni, njihovi odzivi so bili pozitivni (Veliko smo naredili. Bilo je super. Hrana je bila dobra. Lov na zaklad mi je bil zelo všeč.).

Komentar pobudnice: Ko kot učitelj pripravljaš nekaj novega, drugačnega, imaš določena pričakovanja in predvidevanja, a vedno znova sem navdušena nad vedoželjnostjo učencev, njihovo ustvarjalnostjo in fleksibilnostjo. Na dejavnosti smo učiteljice poleg izkustvenega učenja spodbujale tudi sodelovalno učenje in delo v timu.

 

GALERIJA SLIK:

 

 

(Skupno 310 obiskov, današnjih obiskov 1)