To je hrana, ki jo lahko naberemo zunaj.

Nima cene, ampak je zastonj.

Taka hrana so koprive, regrat, divja meta, rman, bezeg, smrekovi vršički, kostanj, gobe,…

Takšno obliko hrane lahko imenujemo tudi DIVJA HRANA.

Zelenjavo in sadje si lahko posušimo ali zamrznemo.

Damo jo lahko v steklene kozarce, jih zapremo in hranimo v temnem prostoru in jo uporabljamo pozimi – OZIMNICA.

ČEMAŽ

Čemaž raste v vlažnih in senčnatih gozdovih, veliko ga najdemo ob potokih. Raste v šopih in njegovi listi so nežni in jih je lahko odtrgati. Predvsem pa čemaž spremlja duh po česnu, zato ga tudi imenujemo divji česen.

Uporaba: omake, prikuhe, juhe, špinače, svež, vložen, dodatek k solatam, nadomestek česna…Zdravilne lastnosti: ureja prebavo, odvaja odvečno vodo iz telesa, pomaga pri odganjanju glist, čisti kri, kožo in dihala, daje energijo…

RMAN

Rman je v Sloveniji poznan pod imenom Navadni rmanin je precej razširjen. Najdemo ga na travnikih, ob robovih njiv, ob poteh, na nasipih in še kje. Cvetovi rmana so beli ali pa nežno rožnati.

Uporaba: čaj, rmanova kopel, rmanova tinktura, rmanovo mazilo

Zdravilne lastnosti: pri težavah z očmi, krvavenje iz nosu, prehlad, bolečine v trebuhu, odpravlja napenjanje, želodčne krče…

NETRESK

Netresk – mesnata, koničasta rastlina namreč raste na najbolj nenavadnih mestih in je izrazito neobčutljiva na vremenske pojave.

Uporaba: dodatek k zeleni solati, sok, rane, bradavice, opekline…

Zdravilne lastnosti: zdravljenje vnetega ušesa, mazilo, zdravljenje razjed v ustih,

KOPRIVA

Mlade koprive so spomladi najbolj zdrava hrana za telo in ga pred boleznimi varujejo še celo leto. V prehrani uporabljamo čim bolj mlade vršičke in liste koprive.

Uporaba: špinača, čaj, tinktura, obkladki, sok, juha…

Zdravilne lastnosti: pozitiven učinek na kožo, obveza za boleče sklepe, zdravimo bolečine v živcih, mišicah…

REGRAT

Regrat je dobro znano živilo in preizkušeno ljudsko zdravilo.

Uporaba: V prehrani so najpogostejši recepti za regrat v juhah in kot solata v različnih oblikah, regratov sirup, regratov med. Regratove liste si lahko postrežete surove kot solato.

Zdravilne lastnosti: vitamini A, B, C, kalij in veliko mineralov. Presnavljanje maščob, delovanje živčevja.

SMREKOVI VRŠIČKI

Smrekovi vršički so darilo narave, ki nas naravno zdravijo, ko to najbolj potrebujemo – pozimi, v času prehladov in pomanjkanju odpornosti.

Uporaba: Iz njih lahko pripravimo zdravilni vršičkov sirup, čaj, sok.

Zdravilne lastnosti: vitamin C, krepi odpornost, preganja utrujenost, uporaben pri krvavitvah dlesni in čiščenju krvi, uporabimo ga tudi za pripravo kopeli.

ČRNI BEZEG

Črni bezeg uspeva kot grm, pogosto pa kot do deset metrov visoko drevo. Cvetovi so rumenkasto bele barve in nastopajo v socvetjih. Plodovi so majhne črne jagode. Za cvetove je značilen močan vonj, ki je nekaterim ljudem neprijeten.

Uporaba: Iz bezgovih cvetov lahko delamo čaj, sirup. Bezgove jagode uporabimo pri pripravi sladic, marmelad, omak.

Zdravilne lastnosti: zdravljenje bronhitisa, prehlada, gripe, kašlja. Jagode se uporabljajo za čiščenje telesa.

MARJETICA

Marjeticani le lepa travniška lepotica, ki v belo cvetno odejo odene travnike, temveč je tudi rastlina, ki zdravi. Marjetica je zelišče. Raste skoraj na vseh travnikih, pašnikih, najdemo jo tudi ob poteh in v parkih, na vrtovih. Raste celo ob potokih.

Uporaba: Lahko jo uporabljamo za sirup, čaj, v solati za izdelavo masažnega olja.

Zdravilne lastnosti: pomaga pri putiki, blaži krče in bolečino, čisti kri, pospešuje presnove, pomaga pri bronhitisu, zdravi bolezni jezer, pomaga pri ledvičnih boleznih, ob prehladu…

OZKOLISTNI TROPOTEC

Ozkolistni trpotecnabiramo med cvetenjem od aprila do oktobra. Rastlina je trajnica,  raste po travnikih in ob poteh. To je ena izmed zdravilnih rastlin, ki je ni težko najti.

Uporaba: Uporabni so nadzemni deli, suličasti listi in cvetovi, ki jih moramo čim hitreje posušiti, sicer počrnijo.

Zdravilne lastnosti: uporabljamo pri težavah z dihali, prehladu, vnetju grla in žrela, zdravljenje prask, ranic in pri pikih žuželk.

VODNA KREŠA

Vodna kreša je trajno zelišče, ki raste v vodi ali na mokrih tleh. Rastlina razvije do 70 cm dolge poganjke, s katerimi se širi po vodni površini. Suličasti listi se razvijejo na poganjkih nad in pod vodo. Listna površina je svetleča. Drobni beli cvetovi so v grozdastih socvetjih.

Uporaba: Spomladi jo pripravljamo v solati z regratom, šentjanževko, koprivo, rmanom, vodno meto.

Zdravilne lastnosti: proti spomladanski utrujenosti, preprečuje nečisto kožo, nastanek raka, ime veliko železa.

Priloga: Predstavitev (.pptx)

GALERIJA SLIK:

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)