»Kadar v smeti vržemo plastično vrečko, vemo, da je drugačna od bananinega olupka.
Da bo postala roža, bo potrebovala zelo veliko časa.
»Ko vržem v smeti plastično vrečko, vem, da mečem v smeti plastično vrečko.«
Že tako zavedanje pomaga, da varujemo Zemljo, sklepamo mir in skrbimo za življenje v sedanjem trenutku in prihodnosti.«
(Thich Nhat Hanh)

Ločevanje odpadkov in reciklaža sta vedno bolj pomembna. Poleg ločevanja pa pri zmanjševanju količine odpadnega materiala pomaga tudi ponovna uporaba. Ob delu in igri lahko predmete, ki bi jih vrgli v smetnjak, ponovno uporabimo za izdelavo novega predmeta ali okraskov. Tako se naučimo tehničnih spretnosti in razmišljamo kako varovati okolje pred nepotrebnim onesnaževanjem, hkrati pa razvijamo ustvarjalnost in domišljijo.

Prvošolci pridno zbiramo zamaške, plastenke, lončke, rolice, škatlice in druge zanimive oblike odpadnega materiala. Idej za ustvarjanje iz odpadnih materialov nikoli ne zmanjka. Če pa je ustvarjanju namenjeno celo dopoldne, je zelo zabavno. Različni materiali so nam dopuščali samostojno delo, raziskovanje, sestavljanje, manipuliranje, zadovoljili smo igralne in ustvarjalne potrebe.

Kako smo uživali na sredinem tehniškem dnevu!

 

»Rom pom tres, rom pom tres!« Ropotulje!

Levi, pingvini, sloni, pravi živalski vrt!

Snežko palček, važič pa tak!

»Prijazni moj robotek je, navihan mali škrat…«

Hiške, stolpnice, avtomobili, figurice, pravo pisano mestece!

 

Z izdelki smo okrasili naše prostore. Če se jih bomo naveličali, jih bomo pospravili, razstavili, sortirali, pripravili za ponovno uporabo oz. odvrgli v ustrezni zbiralnik smeti.

 

Ko se bo otoplilo in bo čas za potep, bomo ubogali Deso Muck, ki je zapisala: »…Opazuj naravo tam, kjer je še nedotaknjena in zabolelo te bo od njene lepote. Imej jo rad. Pomagaj ji. Potrebuješ jo in ona potrebuje tebe. Druge domovine nimaš na tem širnem svetu. In tudi drugega sveta ne…«

 

Prvošolci in učiteljice

GALERIJA SLIK:

(Skupno 347 obiskov, današnjih obiskov 1)