Ekološka kmetija Kos z Razborca, po domače Razborškova kmetija

Nahaja se pod Čemšeniško planino v naselju Zabreznik, oddaljenem približno 3,5 km od Izlak. Do njih vodi asfaltirana cesta. Kmetija leži na izredni sončni legi in obsega 30 hektarjev zemlje (gozd, travnike in njive). Obkrožajo jo travniki s sadovnjakom starih sort jablan, hrušk, sliv, ringlojev, orehov in drugega sadnega drevja.

Na njej živijo 4 rodovi, ukvarjajo pa se samo s kmetijstvom. Nekdaj je bila kmetija konjušnica gradu Gamberk. Hiša, ki so jo leta 1968 zaradi dotrajanosti podrli in zgradili novo, je imela vklesano letnico 1512. Na kmetiji je velik kozolec »toplar«, ki ima 12 »štantov«.

Na kmetiji je sedaj mladi rod gospodarjev, ki ima veliko načrtov. Z letom 2011 so pričeli s pridelovanjem zelenjave, ki je pridelana na 50 arih njiv in se usmerili v ekološko kmetovanje. Osnovna dejavnost je prireja mleka in mesa. Ukvarjajo se tudi z dopolnilno dejavnostjo, ki obsega peko kruha in potice v krušni peči, peciva, izdelavo testenin, mlečnih izdelkov in suhomesnih dobrot. Želijo, da bi bila kmetija lepa, razvita in v ponos širši skupnosti. Kmečko delo jim je v veselje, zato upajo, da bodo v prihodnosti želi sadove trdega dela.

Po predhodnem dogovoru organizirajo ogled kmetije in ličkanje koruze. V bodoče se želijo usmeriti v predelavo mesa ter nudenje nastanitvenih zmogljivosti.

Za današnjo malico so spekli 60 kg kruha, 30 kg polbelega in 30 kg pirinega, na stojnici v jedilnici pa so se nam  predstavili še z drugimi prehrambenimi izdelki.

Ponudba kmetije Kos:

  • polbeli kruh,
  • pirin kruh,
  • ocvirki

Predstavitev prehrambenih izdelkov kmetije Kos na stojnici:

(orehova in metina potica, jabolčni sok, jabolčni kis, vloženo sadje in zelenjava, suhomesni izdelki, česen, ričkovo olje).

Jedilnik samopostrežne malice:

(polbeli in pirin kruh, salama, sir, ocvirki, česen, pašteta, nadzemna kolerabica, kosmiči, maslo, med, marmelada, različne vrste sadja, puding, voda, sok).

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)