Biodinamična kmetija Sešlar

Na ekološki, biodinamični kmetiji Sešlar se z ekološkim kmetijstvom ukvarjajo od samih začetkov certificiranja v Sloveniji (t. j. 1999); v letu 2006 so uvedli postopke kontrole in certificiranja za blagovno znamko Demeter, ki je kolektivna blagovna znamka za biodinamično kmetijstvo.

Biodinamično kmetijstvo je višji standard znotraj ekološkega kmetijstva in poleg splošnih zahtev tovrstnega kmetijstva upošteva še vrsto drugih naravnih in energetskih ciklov.

Osnovna kmetijska dejavnost na njihovi kmetiji je reja krav molznic lisaste pasme. Skladno s smernicami biodinamične živinoreje so krave pozimi in poleti v prosti reji. Poleti živina poleg paše dobi tudi seno, pozimi pa je seno glavni vir prehrane.

Zemljo gnojijo s prepariranimi komposti in jo, kot vsi biodinamiki, oživljajo z biodinamičnimi preparati.Tudi gnojevko vozijo na travnike kot gnojilo.

 

Na kmetiji redno opravljajo analizo zemlje. Za izboljšanje uporabljajo naravna mineralna gnojila. Tako kot pri vseh biodinamikih, je tudi na kmetiji Sešlar Setveni koledar Marie Thun dnevno in obvezno branje. Vanj Franc Sešlar zapisuje dnevno tudi to, na katerem pašniku se je živina tisti dan pasla.

Imajo lastno sirarno, kjer pridelujejo trdi sir pod lastno blagovno znamko Demeter Sirarna Sešlar. V prodajnem delu sirarne na kmetiji lahko dobite tudi ekološko skuto in sirotko. Sire tržijo na kmetiji ter v specializiranih trgovinah z ekološko pridelano hrano.

V sklopu kmetije upravljajo tudi z žago, kjer lahko dobite žagan les in lesne sekance.

Ponudba

– trdi biodinamični sir
– skuta, sirotka
– teletina
– žagan les
– lesni sekanci

JEDILNIK SAMOPOSTREŽNE MALICE:

lešnikov žepek, mlečna kaša, mladi sir in zreli sir kmetije Sešlar, polbeli kruh,
ananas, jabolko, mandarine , alternativna malica med , maslo, marmelada, kosmiči,

kaki, banane, paprika, korenje, nadzemna kolerabica in solata;
mleko, 100% sok ali voda.

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 154 obiskov, današnjih obiskov 1)