Ustvarjalci interesne dejavnosti »Ustvarjalnice« smo sodelovali na likovnem natečaju, ki ga je ob svetovnem dnevu človekovih pravic razpisalo Društvo za združene narode za Slovenijo. Ustvarjali smo na temo »Pravica do razvoja«, skozi risbo smo izražali svoje vtise in razmišljanja o razvoju, razmišljali o neenakomernem razvoju v svetu ter globalni solidarnosti.

V pomoč pri razumevanju nam je bil kratki animirani film Največja svetovna učna ura, ki obuja vrednote, na katere v sodobnem času pozabljamo, a so nujne za kakovost življenja vseh nas in za okolje, prikazuje pa tudi povezanost in soodvisnost vseh živih bitij. Še posebej pa poudarja sposobnost in moč vsakega izmed nas, da prispeva k pravičnejšemu svetu za vse.

Med poslanimi likovnimi deli je strokovna komisija nagradila likovno delo »Cel svet se razvija«, ki ga je ustvarila Lea Celestina.

 

Lea je bila povabljena na proslavo ob dnevu človekovih pravic, kjer so razglasili najboljša dela nagradnega natečaja in podelili nagrade.

Na proslavi, ki je bila v sredo, 9. 12. 2015, v dvorani Univerze v Ljubljani, je zbrane nagovoril g. Martin Nesirky, ki je mladim ustvarjalcem še posebej razložil štiri osnovne človekove svoboščine: svobodo govora, svobodo veroizpovedi, svobodo pred pomanjkanjem in svobodo pred strahom, ki so osnova Splošne deklaracije človekovih pravic, ki jo je leta 1948 sprejela in razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.

Pravica pravic je pravica živeti,
biti otrok, za srečo rojen,
tata in mamo ob sebi imeti
in jima padati veselo v objem.

Lepa pravica je teči po trati
in ne biti kot trava teptan,
učiti se brati in biti med brati
enakovreden in spoštovan.

Rasti kot rastejo jelke in bori,
poslušati pesmi, ne pokov granat,
in potem enkrat ob majniški zori
reči nekomu: Imam te rad!

In še: biti duša v svetu brez duše,
majhna svetloba sredi velike teme,
ali vsaj kaplja v obdobju suše,
ne biti nihče, a otrok, ki je vse.

(Tone Pavček)

 

Mojca Urbanija

GALERIJA SLIK:

(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)