V torek, 10. 11., smo petošolci z učiteljicami izvedli naravoslovni dan v Tehniškem muzeju Slovenije, v Bistri pri Vrhniki.

Osrednja zbirka TMS ima prostore v nekdanjem samostanu, na robu Ljubljanskega barja. Skozi muzej sta nas vodili prijazni učiteljici iz CŠOD (dnevni centri). Muzejski predmeti so rzvrščeni v devet oddelkov: prometni, tekstilni, gozdarski, lesarski, lovski, ribiški, tiskarski, tiskarski in elektro oddelek. Ker smo želeli konkretneje spoznati in razširiti nekatere učne vsebine, ki nas še čakajo pri predmetih naravoslovje in tehnika, družba ter gospodinjstvo, smo si podrobneje ogledali prometni in tekstilni oddelek. Na prometnem oddelku smo si ogledali razstavljene avtomobile od izuma bencinskega motorja. Avtomobili so v 3 dvoranah: najstarejši avtomobili, protokolarna vozila Josipa Broza in  avtomobili 2. polovice 20. stoletja. V drugih dvoranah so bili predstavljeni razni bicikli, motorna dvokolesa, zelo zanimiv se nam je zdel tramvaj.

Na tekstilnem oddelku smo si lahko ogledali surovine za vlakna ter ročne naprave in stroje za izdelavo niti, pletenin, tkanin in oblačil. Svoje znanje smo preverili z reševanjem učnega lista o tekstilu.

Ker nam je ostalo še nekaj časa, smo se sprehodili tudi skozi lesarski in lovski oddelek.

Naravoslovni dan v TMS je minil hitro, saj nam nudi veliko zanimivosti in vredno ga bo še kdaj obiskati.

petošolci in razredničarki

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 294 obiskov, današnjih obiskov 1)