Mladi planinci zagorskih osnovnih šol so se v soboto, 18.oktobra, podali na prvi planinski izlet v letošnjem šolskem letu. Izleta se je udeležilo kar 75 otrok, spremljale pa so jih njihove mentorice, dve vodnici pripravnici in planinska vodnica Lučka Kokole, ki je hkrati načelnica mladinskega odseka PD Zagorje.

Zjutraj, ko smo se odpravljali iz Zagorja, je bilo vreme še oblačno, a se je pozneje razvil čudovit jesenski dan. Prvi letošnji izlet je potekal od Turja do Kopitnika in nato do Gor. Tako smo »ujeli dve muhi na en mah«: osvojili dva vrhova v sklopu akcije mladinskega odseka-  Zasavska planinska pot za osnovnošolce. Pot je bila prijetna in lahka, kot se spodobi za prvi izlet. Precejšen del poti je vodil skozi gozd, odet v tople jesenske barve. Opazovali in spoznavali smo lahko različne rastline, med potjo pa smo videli tudi konje in krave na pašniku. Po približno uri in pol hoje smo prispeli do prve koče, koče na Kopitniku. Če opazujemo Kopitnik iz vznožja nad Savinjo, je upognjen v obliki kopita in od tod tudi ime. Kopitnik poraščajo predvsem bukovi gozdovi, vmes pa so tudi rastišča črnega bora. Pred kočo smo zasedli vse klopi, pa tudi igrala. Pojedli smo malico, razdelili in žigosali zgibanke ter se zabavali v družabnih igrah s pripravnicama Klaro in Saro. Po uri počitka nas je čakala še pot do Gor. Ta del poti je bil še lažji, saj smo hodili večinoma navzdol. Po slabi uri hoje smo osvojili še drugi cilj. Uživali smo lahko v lepem razgledu na okoliško hribovje in v dolino na radeški most nad reko Savo. Pri koči v Gorah smo pospravili še »ostanke« v nahrbtnikih, marsikdo pa si je privoščil sladoled, saj nam je bilo zelo toplo. Otroci so se igrali v gozdičku ob koči, veliko zabave so imeli z jesenskim listjem. Nekateri so šli raje na igrišče, se igrali z žogo in se spet zabavali v igrah s Klaro in Saro. Preden smo se odpravili proti avtobusu, je bilo treba seveda pospraviti odpadke in poiskati svoje stvari. V Turju nas je čakal avtobus. Ugotovili smo, da smo uspešno opravili krožno pot.

Polni lepih vtisov s planinskih poti po našem Zasavju smo se vrnili v Zagorje. Ni treba iti daleč, da aktivno in prijetno preživiš dan. Veliko lepot nas čaka že blizu doma, le treba se je podati na pot.

Darja Murn, PD Zagorje

GALERIJA SLIK:

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)