V okviru projekta Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju, modul Skrb za sočloveka, poteka v 8. a manjši projekt Dojenčki iz moke, ki temelji na knjigi Anne Fine Dojenčki iz moke. Gre za preprost poskus odnosa med staršem in otrokom. Vsak učenec je za teden dni odgovoren za svojega dojenčka iz moke in medtem v svoj dnevnik zapisuje težave, ki jih ima pri tem, in svoje počutje.

Dojenčki so bili predani svojim varuhom v torek, 20. 5. 2014, pri uri UOS. Odzivi učencev so bili različni, čutila pa se je skupinska povezanost, saj so bili postavljeni pred skupen problem, ter vznemirljivo pričakovanje.

Namen projekta je predvsem vživljanje v vlogo drugega (učenci se vživijo v vlogo svojih staršev, ki so bili odgovorni zanje, ko so bili nemočni novorojenčki), razvijanje empatije ter – posredno – povezanost učencev v oddelku.

Gre za izkušenjsko učenje, ki ga učenci osmislijo skozi pisanje dnevnikov, kjer s pomočjo pisane besede razčlenjujejo dogodke, svoja čustva in občutke (tudi negativne).

Projekt bo potekal do torka, 27. 5. 2014, ko bodo učenci zapisali še sklepne misli v zvezi z občutki, povezanimi z razrešitvijo odgovornosti. Takrat bodo na spletni strani objavljeni tudi odlomki iz njihovih dnevnikov, ki so resnično iskreni in prisrčni.

  • Dojenčki iz moke morajo biti vedno suhi in čisti.
  • Noben dojenček iz moke ne sme biti ne ponoči ne podnevi niti za trenutek prepuščen samemu sebi. Če ga že morate spustiti izpred oči, četudi za kratek čas, mu morate priskrbeti odgovorno varuško.
  • Vsak dan morate pisati dojenčkov dnevnik. Noben zapis ne sme biti krajši od treh celih povedi in daljši od petih strani.
  • Določene osebe (ki do konca poskusa ne bodo imenovane) bodo imele nalogo preverjati blagostanje dojenčkov iz moke in upoštevanje pravil. Ti ljudje so lahko starši, drugi učenci, učitelji …
  • Dojenčke lahko seveda oblečete, jim narišete obraz, dodate lase … da bodo karseda ljubki J.

 

Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujem učencem in staršem za podporo in zaupanje!

Ne moremo narediti velikih stvari – le majhne stvari z veliko ljubezni.

(Mati Tereza)

PRILOGA: Poročilo dojenčki iz moke in odlomki iz knjige

GALERIJA SLIK:

Mateja N. Praunseis, razredničarka 8. a

(Skupno 396 obiskov, današnjih obiskov 1)