POROČILO 1. RAZREDA: OBISK LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA V LJUBLJANI

V sredo, 9. aprila, smo se učenci 1. razreda skupaj z učiteljicami odpeljali v Ljubljano, naše glavno mesto. Obiskali smo posebno kulturno ustanovo, lutkovno gledališče, ki stoji ob vznožju hriba pod ljubljanskim gradom.

Med vožnjo z avtobusom do Ljubljane smo lahko opazovali prebujajočo se zeleno naravo. Ko smo prispeli v Ljubljano, pa smo zagledali različne zanimive stavbe in si predstavljali, kaj vse je videla Jelka, ko se je z dežnikom peljala nad mestom.

V gledališču smo si na malem odru ogledali lutkovno predstavo Moj dežnik je lahko balon. Zgodba o deklici Jelki, njenem rumenem dežniku in deželi Klobučariji, ki se razteza preko ljubljanskega Tivolija in ponuja čudežne klobuke, je prva objavljena pravljica Ele Peroci. Zanjo je še isto leto (1955) prejela Levstikovo nagrado. Pravljico smo poslušali že v šoli, zdaj pa nas je zanimalo, kako bo zgodba prikazana v lutkovni predstavi. Učenci so ugotovili, da z lutkovno igrico doživimo pravljico na poseben način. Dogajanje, predmeti, ki oživljajo, junaki, ki letajo po zraku, dežela, v kateri rastejo klobuki in uresničujejo želje, vse to nam je v svoji živi čarobnosti prikazala lutkovna predstava.

Po končani predstavi smo za vogalom opazovali vzpenjačo, ki prevaža turiste na grad.

Verjetno je marsikdo na avtobusu, ki nas je odpeljal nazaj proti Zagorju, razmišljal o deželi Klobučariji in klobuku, ki bi si ga za kakšen dan posadil na glavo.

Učenci in učiteljice 1. razreda

GALERIJA SLIK:

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)