Naše potovanje se je začelo v Moderni galeriji v Ljubljani, kjer so si učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Oblika in slog, ogledali stalno zbirko moderne slovenske umetnosti. Začeli smo s slovenskimi impresionisti, nadaljevali z Venom Pilonom, bratoma Kralj in ostalimi predstavniki iz obdobja med obema vojnama. Sledili so slikarski odmevi na drugo svetovno vojno, z Zoranom Mušičem na čelu. Po utrinkih iz slovenske umetnosti druge polovice 20.st., smo si ogledali še retrospektivno razstavo slikarja Gabrijela Stupice, ki je pogosto slikal svojo hčer Lucijo.

Nekoč je povedal: »Opazoval sem zbirko predmetov in odkrival fantastične igre naključja: kako so se vse te igrače razporejale po nam, odraslim, neznanih pravilih igre. Tu sem videl motiv, ki se mi je zdel vreden, da ga naslikam. »

Narodna galerija, ki je bila ustanovljena leta 1918, hrani največjo zbirko slovenskih umetnin od srednjega veka do moderne umetnosti. Ogledali smo si Marijo z detetom v naročju, t.i. Krakovsko Madono, nadaljevali z gotiko in  barokom ter občudovali portrete, ki jih je naslikal Fortunat Bergant. Sledilo je obdobje bidermajerja z Jožefom Tomincem, končali pa smo tam, kjer smo pestro in aktivno popoldne začeli, pri mojstrovinah slovenskih impresionistov.

 

 

Mentorica Kristina Renko

mg

mg2

ng

(Skupno 163 obiskov, današnjih obiskov 1)