ŠOLSKO LETO 2019-2020

Pravila šolske prehrane v šolskem letu 2019/2020

Odpadki in ozaveščanje potrošnikov

Odpadki v kuhinji

Kosilo in zelenjava

Zanimivosti

Samopostrežne malice:

I. samopostrežna malica – JANEZ BRATOVŽ IN RESTAVRACIJA JB (2. 9. 2019)

II. samopostrežna malica – MITJA ŽERKO, LOVSKI DOM NA KLANČIŠAH (22. 10. 2019)

III. samopostrežna malica – GOSTIŠČE GROF (27. 11. 2019)

IV. samopostrežna malica – OKREPČEVALNICA KUHLA (19.12.2019)

V. samopostrežna malica – GOSTIŠČE MAK IN DAVID VRAČKO (13. 1. 2020)

VI. samopostrežna malica – GOSTIŠČE RIBNIK (25. 2. 2020)

Šolsko leto 2018-2019

Nada Brezovar: ZGODOVINSKI PREGLED POUKA GOSPODINJSTVA V ZAGORJU OB SAVI – prelistaj knjigo

 

ANKETA ZA UČENCE O ŠOLSKI PREHRANI:

Klikni na povezavo

Nada Brezovar: ZGODOVINSKI PREGLED POUKA GOSPODINJSTVA V ZAGORJU OB SAVI

“Kaj bomo pa danes zajtrkovali, če sploh bomo?” (Prispevek v  Delu novinarke Polone Malovrh v sodelovanju z Nado Brezovar)

“Ko gre prosena mlečna kaša za med”  (Prispevek v  Delu novinarke Polone Malovrh v sodelovanju z Nado Brezovar)

Prispevek: Tekmovanje za zlato kuhalnico 2019

Prispevek: Z NPH na obisku pri teti Johanci

Prispevek: 10. obletnica društva zeliščarjev

Prispevek: Osnove vegetarijanstva pri NPH

Prispevek: Teden pisanja z roko- RECEPT

Prispevek: Slabe prehrambene navade in peka torte

Prispevek: Makrobiotično nabodalo

Prispevek: Brezalkoholni koktajl pri SPH

Prispevek: Na Dolinšek v Sopoti

Prispevek: Za en gumb banan, prosim

Prispevek: Naši novi prijatelji, Sadko/Sadka, Zelenjavka/Zelenjavko in Mlečka/Mlečko

Prispevek PŠ Čemšenik: Peka mavričnega peciva

Tradicionalni slovenski zajtrk:

Prispevek: TSZ

Prispevek: TSZ drugošolcev

Ravnanje z odpadki:

Prispevek: Peka kruha in odpadki (5. 11. 2018)

Prispevek: Tehtanje bioloških odpadkov pri malici (5.11.2018)

Prispevek: Poročilo drugega tedna tehtanja odpadkov in neprevzetih živil v mesecu februarju

Beleženje odpadkov:

Analiza v aprilu, analiza 4 tedna v aprilu, analiza 3 tedna v aprilu, analiza 2 tedna v apriluanaliza 1 tedna v aprilu ,

Analiza odpadkov v februarju

6.11., 7.11., 8.11., 9.11., 12.11., analiza 5.11-9.11, analiza 12.11.-16.11., analiza 19.11.-21.11, 22.11., 23.11., analiza 26.11.-30.11.

Prispevek: Evalvacija merjenja odpadkov (6.12.2018)

SAMOPOSTREŽNE MALICE:

1. samopostrežna malica – KAJ BOMO SPOZNAVALI LETOS (3.9.2018)

2. samopostrežna malica – PEKA BIO KRUHA (23.10.2018)

3. samopostrežna malica – (28.11.2018)

4. samopostrežna malica – OBISKA KMETA MARJANA (20.12.2018)

5. samopostrežna malica – POLZELA (25.1.2019)

6. samopostrežna malica – OBISK MLINARSTVA VILA NATURA (20.2.2019)

7. samopostrežna malica – MAVRIČNA PEKARNA (20.3.2019)

8. samopostrežna malica – PEKA KRUHA (15.4.2019)

9. samopostrežna malica – BIO IZDELKI (16.5.2019)

 Zapisniki:

Sestanek komisije za šolsko prehrano 1.4.2019 

 

Šolsko leto 2017-2018

 

Analiza prehrane v letu 2017-2018

 

ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI:

Anketa za starše (Aktivna do 23. 6. 2018)

Anketa za učence (Aktivna do 23. 6. 2018)

Zapisnik komisije za šol prehrano (15.2.2018)

SAMOPOSTREŽNE MALICE:

1. samopostrežna malica – KAJ BOMO SPOZNAVALI LETOS (1.9.2017)

2. samopostrežna malica – KOČA NA ČEMŠENIŠKI PLANINI (24.10.2017)

3. samopostrežna malica – ZASAVSKA SVETA GORA (29.11.2017)

4. samopostrežna malica – FUNŠTERC PO POTI SEDMOŠOLCEV V KOČO NA KUMU (21.12.2017)

5. samopostrežna malica – DOM UŠTE ŽERENK (26. 1. 2018)

6. samopostrežna malica – DOM UŠTE NAD MORAVČAMI (28. 2. 2018)

7. samopostrežna malica – KLANČIŠE (20. 3. 2018)

8. samopostrežna malica – MALI KUM (24.4.2018)

9. samopostrežna malica – OSTREŽ (17.5.2018)

10. samopostrežna malica -LIMBARSKA GORA (21.6.2018)

 Šolsko leto 2016-2017

Kosilo in malico lahko naročite že za prvi šolski dan in vse ostale dneve v letu.

Naročila sprejemammo na email naslovu prehrana.iskvarce@guest.arnes.si

Obvestilo: Prehrana v šoli

Poročilo: Slovenski knjižni sejem; Kulinartfest (25.11.2016) 

Poročilo: Tiskovna konferenca pred začetkom naše letošnje aktivnosti Kuhnapato (16.11.2016)

SAMOPOSTREŽNE MALICE:

1. samopostrežna malica – KAPUSNICE (26.9.2016)

2. samopostrežna malica – OREŠČKI (26.10.2016)

3. samopostrežna malica – PLODOVKE (29.11.2016)

4. samopostrežna malica – ŽITARICE (22.12.2016)

5. samopostrežna malica – STROČNICE (27.1.2017)

6. samopostrežna malica – EKSOTIČNO SADJE (20.2.2017)

7. samopostrežna malica – SOLATNICE IN ŠPINAČNICE (28.3.2017)

8. samopostrežna malica – HRANA V NARAVI (26.4.2017)

9. samopostrežna malica – SEZONSKO SADJE (25.5.2017)

10. samopostrežna malica (22.6.2017)

 

 

Šolsko leto 2015-2016

Utrinki iz jedilnice ob 50-letnici šole

Šolska prehrana

Zlata kuhalnica 2015

Zmagovalci zlate kuhalnice gostje oddaje Gostilna išče šefa

RECEPTI OB 50. obletnici šoleRecepti2

SAMOPOSTREŽNA MALICE:
1. Samopostrežna malica, KMETIJA ULE (1. 9. 2015)

2. Samopostrežna malica, EKO KMETIJA PR’BOŠTJAN (1. 10. 2015)

3. Samopostrežna malica, SADJARSKA KMETIJA ROŽEJ (4. 11. 2015)

4. Samopostrežna malica, BIODINAMIČNA KMETIJA SEŠLAR (17. 12. 2015)

5. samopostrežna malica, EKOLOŠKA KMETIJA KOS IZ RAZBORCA (22. 1. 2016)

6. samopostrežna malica, KMETIJA BOKAL (25. 2. 2016)

7. Samopostrežna malica, KMETIJA ZELENA TRAVA (16. 3. 2016)

8. Samopostrežna malica, EKOLOŠKA KMETIJA GLOBOKAR in RAZSTAVA SADJA (5. 4. 2016)

9. Samopostrežna malica, Kmetija Požlep oziroma Pekarna pod lipo (5. 5. 2016)

10. Samopostrežna malica, MLIN ROTAR – MLINARJEV SIN (10. 6. 2016)

 

Šolsko leto 2014-2015

 

ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI- STARŠI

RECEPTI

NASVET: Če vaš tiskalnik omogoča obojestranski tisk lahko recepte s pomočjo programa Adobe Acrobat reader DC, ali druge primerne nastavitve tiskalnika natisnete tudi v obliki knjižice. To storite tako, da v programu izberete datoteka->natisni->knjižica->natisni.

Regijsko tekmovanje za zlato kuhalnico

Svetovni dan hrane

Oblikovalska okuševalnica

Rezultati ankete o šolski prehrani -učenci 2013/14 

Rezultati ankete o šolski prehrani- starši 2013/14

Dnevi in vsebina samopostrežnih malic v letu 2014-2015

Projekt samopostrežnih malic v šolskem letu 2014-2015

NEKAJ UTRINKOV SAMOPOSTREŽNIH MALIC:

Ponedeljek 1.9.2014,: akademski slikar Franc Kopitar 

Torek 30.9.2014.: Pesnik in učitelj Franci Lakovič

Četrtek 6.11.2014, Franc Kopitar pri nas doma

Četrtek 18.12.2014, Franc Kopitar

Petek 23.1.2015 

   .

Dogodki v šolskem letu 2013-2014

KVIZ : Samopostrežne malice

————————–

NOVO- ZA STARŠE! Anketa o šolski prehrani 

        Vmesni povzetek ankete (25.6)

—————————

Še vedno tradicionalni zajtrk

Tradicionalni zajtrk kot nota povezovanja tretje in prve triade učencev.

Tradicionalni zajtrk dobil končno podobo

15. november, Naravoslovni dan in tradicionalni zajtrk 2013 , VIDEO

16. oktober, SVETOVNI DAN HRANE

Državno tekmovanje za zlato kuhalnico Olimje

Film ob samopostrežni malici: KS Jože Marn

 
 
 

Dnevi in vsebina samopostrežnih malic v letu 2013-14

Samopostrežne malice v šolskem letu 2013/14 bodo potekale pod naslovom Krajevne skupnosti v občini Zagorje ob Savi nekoč in danes. Učenci bodo spoznavali, raziskovali življenje v krajevnih skupnostih v naši občini in ga primerjali z današnjim. S projektom bomo obogatili samopostrežne malice, med predmetno in medgeneracijsko sodelovali, se učili uporabe zgodovinskih virov in IKT tehnologije. Projekt bomo javno in medijsko predstavili.

Ponedeljek, 2.9.2013 (Občina Zagorje)

Torek, 8.10.2013 (KS Jože Marn) , VIDEO

Torek, 12.11.2013 (KS Franc Farčnik), VIDEO

Torek, 20.12.2013 (KS Podkum), VIDEO

Torek 20.1.2014 (Rodbina Štor, Šklendrovec), VIDEO

Torek 18.3.2014 (Rodbini Steiner in Zupan)

Torek 15.4.2014 (Družina Drnovšek, Sv. Urh,)

Torek 5.5.2014 (Družina Učakar Mandeljc in Kuder Šterc)

Vse video izdelke na tematiko krajevnih skupnosti in še več lahko najdete na naslednji povezavi.

Rezultati ankete o malici (24.6.2013)

Dnevi in vsebina samopostrežnih malic 2012-13:

ponedeljek, 3.9.2012 (avstralski ovčar)

torek, 9.10.2012 (želva rumenovratka)

torek, 6.11.2012 (beli dihur)

torek, 18.12.2012 (hrček)

torek, 26.1.2013 (morski prašiček)

torek, 12.2.2013 (kunec)

torek, 19.3.2013 (skobčevka)

torek, 9.4.2013 (leopardji gekon)

sreda, 8.5.2013 (navadna krempljarka)

torek, 11.6.2013 (pes)

Dan slovenske hrane

Dnevi in vsebina samopostrežnih malic 2011-12:   

 Četrtek, 1. 9. 2011 (FIAT 124 sport spider l. 1981)
Torek, 4. 10. 2011 (ZASTAVA 101 l. 1976)
Torek, 8. 11. 2011 (FIAT 850 VIGNALE L.1968)
Sreda, 14. 12. 2011 (UNIMOG 411 L. 1961)
Torek, 24. 1. 2012 (ZASTAVA 750 LE L. 1980)
Torek, 14. 2. 201 2 (TOMOS APN4, letnik 1975)
Torek, 20. 3. 2012 (VOLKSWAGEN 1600 L. 1970)
Torek, 10. 4. 2012 (CITROEN 2CV L. 1975)
Torek, 15. 5. 2012 (trikolesnik L5e UNIS 1200J/06 l. 1976)
Torek, 12. 6. 2012 (JAGUAR XK 140 L. 1956)

Slovenski tradicionalni zajtrk (18.11.2011)

Predstavitev zelenjave v okviru Sheme šolskega sadja (16.11.2011)

Šolska shema sadja

Vla­da RS je v lanskem me­se­cu ju­li­ju spre­je­la Ured­bo o spre­mem­bah in do­pol­ni­tvah Ured­be o ure­di­tvi trga s svežim sad­jem in ze­le­nja­vo. Tako se je  v šol­skem letu 2010/2011 iz­va­jal ukrep She­ma šol­ske­ga sad­ja, ki je fi­nančna po­moč Evrop­ske uni­je, na­me­nje­na otro­kom v šolah pri spod­bu­ja­nju po­ra­be lo­kal­no pri­de­la­ne­ga sad­ja in ze­le­nja­ve. Evrop­ska uni­ja s tem ukre­pom po­sred­no vzpod­bu­ja zdrav način pre­hra­nje­va­nja otrok, obe­nem pa tudi to, kar si kmetje naj­bolj želi­jo: kon­ku­renčnost kme­ta, trg, za­služek v kme­tijs­tvu in večjo po­ra­bo do­ločenih pri­del­kov.

Pred­nost pri na­ba­vi ima­jo do­ba­vi­te­lji s svežim se­zon­skim sad­jem in ze­le­nja­vo za ta­kojšnje uživa­nje (obra­na in rav­no prav zre­la) ter s pri­del­ki iz in­te­gri­ra­ne in eko­loške pri­de­la­ve, če je le-teh do­volj.

V Ured­bi o spre­mem­bah in do­pol­ni­tvah Ured­be o ure­di­tvi trga s svežim sad­jem in ze­le­nja­vo so se po­ja­vi­le tudi ne­ka­te­re do­pol­ni­tve gle­de vrst svežega sad­ja, za ka­te­re šola dobi po­moč. Pri­de­lo­val­ci lah­ko tako ponu­di­te na­sled­nje vr­ste sad­ja in ze­le­nja­ve:

Sad­je: ja­bol­ka, hruške, ma­re­li­ce, češnje, višnje, bresk­ve, nek­ta­ri­ne, sli­ve, kaki, kivi, fige, me­lo­ne, lu­be­ni­ce, ja­go­de, bo­rov­ni­ce, ma­li­ne, na­miz­no grozd­je, ore­he in lešnike.

Po no­vem tudi na­sled­nje sad­je: man­darine, črni ri­bez in rdeči ri­bez.

Ze­le­nja­va: pa­ra­dižnik, ze­lje, ko­le­ra­bi­ca, ko­re­nje, ku­ma­re, pa­pri­ka in rdeča redk­vi­ca.

NAČRT IZVEDBE SHEME ŠOLSKEGA SADJA

Naša OŠ Ivana Skvarče sodeluje v evropskem »sistemu razdeljevanja sadja v šolah« s finančno pomočjo Evropske skupnosti.

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Poleg vitaminov in mineralov vsebujeta še mnogo prehranskih vlaknin ter visok delež vode.

Šola tako uresničuje smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno – izobraževalnih ustanovah, ki jih je pripravilo Ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo.

Na šoli smo začeli deliti sadje oziroma zelenjavo enkrat tedensko.

Izbrali smo si sredo, ki naj bo dan sadja in zelenjave za vse učence šole. Sadje se deli ločeno od sadja za šolsko malico. Sadje se deli pod maskoto šolske jedilnice, to je medved v preobrazbi letnih časov.

Cilji

Učence:

– bomo poglobljeno osveščali o pomenu sadja in zelenjave v prehrani mladostnika,

– jih navajali k pravilnemu uživanju npr. ne dvakrat ugriznit in zavreči, temveč pojesti do peclja …

– osvestiti, da pojedo dnevno vsaj štirikrat enoto sadja, zelenjave,

– naj uživajo biološko pridelavo,

– nakupujejo pri lokalnih pridelovalcih,

– izpopolnjujejo znanje o znakih eko pridelave,

– skrbijo za uravnoteženo prehrano in zdrav življenjski slog,

– širijo znanje o Evropski uniji in pomenu Evropske skupnosti,

– sami doprinesejo k zmanjšanju osebnega tveganja številnih bolezni kot so bolezni srca, sladkorne bolezni, zmanjšanju telesne teže,

– svoja vedenja prenašajo v domače okolje.

NAČRT IZOBRAŽEVALNIH IN PROMICIJSKIH AKTIVNOSTI

–         Učenci bodo znanja o sadju in zelenjavi poglobljeno obravnavali pri obiskih lokalnih kmetov

–          Učenci bodo imeli razredno uro na temo sadja in zelenjave

–          Učenci bodo izdelali plakat s sadjem in  zelenjavo

–          Učenci bodo razmišljali o svojem vnosu sadja in zelenjave

–          Učenci bodo sodelovali pri sadnih dekoracijah v jedilnici

–          Učenci bodo izpolnili vprašalnik SŠS

(Skupno 123 obiskov, današnjih obiskov 1)