Ali veste, koliko litrov mleka potrebujemo za izdelavo enega kilograma sira? Ali pa, zakaj kravam ni dobro odstraniti rogov? Ste mogoče že slišali za certifikat Demeter in za biodinamično kmetovanje? Vse to in še veliko več o ekološkem načinu kmetovanja, pridelavi mleka in njegovi predelavi v različne mlečne izdelke so se naučili učenci, ki obiskujejo izbirni predmet sodobna priprava hrane.

V sredo, 16. 11. 2022, smo si namreč ogledali ekološko in biodinamično kmetijo Sešlar na Izlakah. Tam se z ekološkim kmetijstvom ukvarjajo od samih začetkov certificiranja v Sloveniji, to je od leta 1999. V letu 2006 so uvedli postopke kontrole in certificiranja za blagovno znamko Demeter, ki je kolektivna blagovna znamka za biodinamično kmetijstvo. Biodinamično kmetijstvo je višji standard znotraj ekološkega kmetijstva in poleg splošnih zahtev tovrstnega kmetijstva upošteva še vrsto drugih naravnih in energetskih ciklov.

Osnovna kmetijska dejavnost na kmetiji je reja krav molznic lisaste pasme. Imajo lastno sirarno, kjer pridelujemo trdi sir pod lastno blagovno znamko Demeter Sirarna Sešlar. Na kmetiji pa lahko dobite tudi ekološko skuto in sirotko.

Na šoli spodbujamo uživanje lokalne in ekološko pridelane hrane, zato njihove izdelke za malico ali kosilo večkrat ponudimo tudi našim učencem.

Čeprav je bil dan deževen, smo se imeli lepo in smo zelo uživali. Predvsem pri božanju teličkov in muc na kmetiji.

Mojca B. Sotenšek in učenke in učenca 9. a in 9. b razreda

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)