4257 km

Ne, to ni razdalja do ladje sredi Atlantika, do Jemna ali Uzbekistana. Te kilometre smo pretekli ali prehodili učenke, učenci in spremljevalci naše šole na športnem dnevu v tednu športa med 23. in 29. septembrom 2021. Čeprav so takšne prireditve stalnica v programu dnevov dejavnosti na naši šoli, pa smo letos zaradi udeležbe v akciji Tek za užiTEK za šalo te kilometre tudi prešteli in … Skoraj neverjetno je, a je res.

Žal (ali pa na srečo) je tekmovalni priokus zaradi protikoronskih ukrepov skoraj izginil, prireditev pa je pridobila bolj umirjen značaj. In to je bil tudi glavni namen že omenjene akcije: tek (gibanje) približati vsem, ne samo mladim, saj je to čudovit in najenostavnejši način zmanjševanja bolezenskih pritiskov našega življenjskega sloga. Sedenje za računalnikom, drsanje po zaslonih telefona, monotona vsakodnevna opravila, skrbi, ki jih prinašamo domov iz služb, nenazadnje trenutno najslavnejši virus na svetu … vse to pušča neizogibne posledice. In kaj je lahko lepšega, kot izkoristiti čudovit dan za eno izmed mnogih oblik gibanja na svežem zraku in vsaj vedeti, zaradi česa si utrujen.

Prebivalci naše dežele smo že nekaj časa znani kot fenomen v športu: vse te medalje na olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih, evropskih prvenstvih v posamičnih in skupinskih športih so težko razložljive, če vemo, da nas je vseh Slovencev za dobro predmestje Pariza. A očitno je šport eden od načinov, kako pokažemo, da smo tudi mi tu: na Balkanu, v Evropi, na svetu … In 4257 km je še en lep kamenček v mozaiku naše javne podobe …

Martin Koncilja   

Galerija slik

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)