V okviru projekta Erasmus+ sem od 12. 9. do 17. 9. 2021 sodelovala na mednarodnem izobraževanju New ways of learning na Češkem. Skupaj z učitelji iz Slovaške, Hrvaške in Portugalske sem bila nastanjena v Kutni Hori blizu Prage.

Rdeča nit izobraževanja so bile delavnice, kako izvajati pouk na prostem. Že prvi dan nam je prečudovita narava ponudila odlično učno okolje, in sicer park v okolici hotela ter travnik pred mogočnim dvorcem, ki leži približno 15 minut vožnje iz Kutne Hore. Tam sem udeležencem ponudila slovensko potico, vino, jim zapela ob citrah ter tako predstavila kulturno dediščino Slovenije. Bili so navdušeni. Z nadaljnjimi aktivnostmi smo uspešno povezovali matematiko, biologijo, geografijo in angleščino.

Tudi v naslednjih dneh smo udeleženci iskali vsebine svojega predmeta, ki bi jih lahko vključili v pouk v naravi. Gozd je bil naše učno okolje, kjer smo v namene izkustvenega učenja uporabljali ogledala, rute in vse, kar se najde na gozdnih tleh. Indijansko poletje nam je bilo zelo v pomoč pri izvedbi programa v naravi.

Obiskali smo tudi osnovno šolo Tynec nad Lebem. Zaradi koronskih ukrepov si nismo ogledali prostorov, kjer so bili učenci. Ogledali smo si njihove sodobne učilnice na prostem, ki so jih naredili tudi s pomočjo razpisov Evropske unije.

Polona Kovač, učiteljica matematike in tehnike

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)