Pokukajmo v kuhinjo je projekt, ki bo v letošnjem šolskem letu potekal prvič. Vsak mesec se vam bo predstavila kuharica ali kuhar, ki je zaposlen v kuhinji OŠ Ivana Skvarče. Povezovanje učencev, staršev in kuharic ter kuharjev šole poteka neposredno ali posredno. Kaj vas starši vprašajo, ko pridete iz šole? Ali vas  vprašajo, kako je bilo v šoli in kaj ste tam jedli? Drugo vprašanje je pogosto celo na prvem mestu.

Starši, ki imajo v šoli otroka s posebnimi potrebami prehranjevanja, pogosto stopijo v stik s kuharicami in kuharji tudi tako, da se osebno oglasijo pri njih ali pa opravijo telefonski pogovor z njimi.

Predstaviti vam želim delo kuharja, dietnega kuharja, slaščičarja in pomočnika v kuhinji.

Kuhar je poklic, ki je zelo naporen, premalo je cenjen, a nujno potreben. Na šoli je zaposlenih pet kuharjev, trije dietni kuharji in ena pomočnica v kuhinji. Vsak izmed njih je nepogrešljiv člen v verigi priprave 560 malic, od tega 50 dietnih in sedaj v času covida do 830 kosil, od tega 300 na naši šoli, ostala kosila pa je potrebno pripraviti za razvoz na sosednje šole. OŠ Toneta Okrogarja, OŠ Ivana Kavčiča in OŠ dr. Slavka Gruma so šole, ki jih oskrbujemo s kosili, prav tako pa s kosili oskrbujemo vse podružnične šole v občini Zagorje ob Savi. Za učence naše šole pripravimo tudi 50 dietnih kosil, za učence sosednjih šol pa 40 dietnih kosil.

Naša kuhinja je prijazna kuhinja, ker pripravljamo tudi dietne obroke. Tako pripravljamo jedi brez svinjskega mesa, vegetarijanske jedi, upoštevamo pa tudi odklanjanje določenih jedi, kot so salama, ribe …

Poleg tega pripravljamo še živila v okviru Sheme šolskega sadja in mleka, kar ni plačljivo in je dodatno delo zaposlenih v kuhinji.

Kuharice in kuharji pripravljajo tudi jedi v okviru projekta samopostrežnih malic, posebne jedi ob prvem šolskem dnevu in praznikih.

Naši kuharji niso »navadni« kuharji: razmišljajo tudi, kako naj sestavljajo nove kombinacije jedi (zlasti v dietni kuhinji),  uporabljati morajo sveža živila, zlasti zelenjavo, ekonomično morajo ravnati z živili in jedmi. Svoje znanje in izkušnje so pripravljeni tudi deliti, zato se vam bodo vsak mesec predstavili s projektom Pokukajmo v kuhinjo. Učenci boste tako lahko spoznavali poklic kuharja ter si bolje predstavljali njegovo zahtevnost.

Učenci naše šole ste res lepo vzgojeni, imate spoštljiv odnos do osebja šolske kuhinje, saj upoštevate njihova navodila in opozorila.

Tokrat se vam bo predstavila dietna kuharica Martina Stražar. Na jedilniku sta ješprenj z zelenjavo in polnozrnata jabolčna pita. Gospa Martina je pripravila zelo podoben jedilnik za diete brez glutena, sladkorne diete, diete brez jajc. Dietni kuhar je kuhar četrte stopnje, kar pomeni, da ima dodatno izobrazbo za dietnega kuharja.

Vabimo vas, da si na spodnji povezavi ogledate pripravo jedi kuharice Martine Stražar.

Dietni jedilnik

Zelenjavna enolončnica s piščancem in vlivanci, jabolčno pecivo.

ZELENJAVNA ENOLONČNICA S PIŠČANCEM

Sestavine: piščančje meso, čebula, česen, korenje, kolerabica, zelena, por, brezglutenska polnozrnata moka, jajce, sol, origano, majaron;

JABOLČNO PECIVO

Sestavine: jajce, sončnično olje, mandljeva moka, naribano jabolko, fruktoza, pecilni prašek brez glutena.

https://www.facebook.com/iskvarce/videos/250946020140922

Nada Brezovar, organizatorka prehrane

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)