V šoli se zelo trudimo zmanjšati količino odpadkov. Opisala bom primer tega tedna.

Za malico smo imeli jogurt lokalnega dobavitelja kmetije Ule z Izlak.  Jogurt nam običajno dostavijo v 10-litrskih vedrih. Učenci ga dobijo v lončkih kot ostale napitke. Na ta način zmanjšujemo količino embalaže in tako pripomoremo k ohranjanju našega planeta.

Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah predpisujejo ustrezno izbiro živil, in sicer tudi s poudarkom na uporabi kakovostnih beljakovinskih živil, kot so mleko in mlečni izdelki brez dodanega sladkorja.

Učenci le počasi sprejemajo drugačnost prehranjevanja v šoli v primerjavi s tistim, ki so ga vajeni v družinski oskrbi.

Po malici je ostalo kar 20 litrov jogurta. Kaj narediti z njim? Na jedilniku smo imeli za kosilo v istem tednu pohorski lonec in skutino klobaso. Skutino klobaso je mogoče narediti na več načinov. Skuto lahko razredčimo z maslom ali s kislo smetano, mi pa smo jo z ostalim jogurtom. Na ta način smo porabili jogurt in s tem zmanjšali ostanek hrane, zmanjšali smo pa tudi količino maščob v skutini klobasi. Z minimalno dekoracijo pa smo razveselili učence.

Kuhar Gregor je poskrbel za pohorski lonec, kuharici Veronika in Valerija pa sta poskrbeli za skutino jed.

Iz Sheme šolskega sadja in mleka učencem nudimo mleko in mlečne jedi.

Nada Brezovar, organizatorka prehrane

GALERIJA SLIK:

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)