Kako predelati ostanke testenin?

V predmet SPH smo vključili reciklažo ostankov živil. Velikokrat nam ostane kupček testenin, ki jih ponavadi zavržemo. Iz njih lahko izdelamo mehko pico, ki jo z lahkoto pojedo tudi mlajši otroci. Testo smo zamesili iz ostankov testenin in enake količine moke ter dodali še kvas in mlačno vodo. Za nadev smo uporabili paradižnikove pelate, ki smo jih s paličnim mešalnikom zmiksali v paradižnikovo omako. Učenci so sami izbrali vrsto nadeva.Izbirali so lahko med varovalno šunko, sirom in zelenjavo. Testo sicer solimo, če pa živimo zdravo, lahko sol tudi izpustimo. Za nadev lahko pospravimo hladilnik in uporabimo ostanke neporabljenih mesnin, sirov in zelenjave.

Kako predelati ostanke sadja?

Naredimo lahko domače žele bombone. Olupljeno sadje s paličnim mešalnikom zmiksamo v sadno kašo. Na 1 dl kaše dodamo še eno žlico želatine v prahu. Sestavine segrejemo do vretja in ves čas mešamo. Odstavimo s štedilnika in dodamo še eno žlico medu in eno žlico limoninega soka. Vsebino prelijemo v silikonske modelčke za praline ali pa kupčke mase z žličko polagamo na papir za peko. Bombone ohladimo v hladilniku. Če se nam mudi, pa lahko damo za 20 minut v skrinjo.

Zakaj smo dodali med in limonin sok, ko se je kaša že ohlajala?

Odgovor: onlaminim iličinu oms enimatiV

Nada Brezovar, mentorica

(Skupno 221 obiskov, današnjih obiskov 1)