Kdo je kuhar in umetnik David Vračko?

Zapisi na internetu povedo, da mu je bila kuhalnica položena v zibelko, saj je že njegova mama vodila restavracijo, katere tradicijo nadaljuje njegov starejši brat Gregor v HIŠI DENK.

David je svoje kulinarične izkušnje pilil izven slovenskih meja, kot je Palais Coburg na Dunaju, pri Johanni Maier v Filzmoosu, v restavraciji Tristan na Mallorci pa v Vili Joya na Portugalskem. V Mariboru pa je odprl svojo restavracijo Mak.

Roker po duši. Umetnik in ustvarjalec. Nekdo, ki se ne hvali s svojimi nazivi, ker se mu ni treba. Njegova kreacija je dovolj zgovorna. Hrana, ki začne prihajati iz njegove kuhinje, je umetnost. Art on plate. Umetnost na krožniku. Lepota, skladnost barv, pestrost oblik in okusov. Vidi se, da nobena stvar ni samoumevna in da ima David dodelan in prefinjen okus. Različnost okusov, tekstur, tehnik, krožnikov in posodic, pri izboru katerih je tudi vse domišljeno. Najboljši izbor surovin. Od lokalnih do eksotičnih. Združevanje na videz nezdružljivega. Tako tekstur kot okusov. Vsako predvidevanje je zgolj tavanje v temi. Najbolje je, da se prepustiš vodstvu in čutnim užitkom. Vse ima svoj red in svoje sosledje. Ni prehitevanja. Zelo dodelan okus, ki teži k popolnosti. Za njegovo hrano si vzameš čas in se z lahkoto prepustiš navodilom.                   

(Vir: http://www.goodlifestyle.si/restavracija_mak/)

Ste že slišali za prestižna kuharska priznanja? To ni tekmovanje MasterChef, je tekmovanje s svetovnimi kuharji. Eno takšnih priznanja je lestvica La Liste, ki je sestavljena na podlagi mnenj več sto turističnih vodičev, spletnih ocen in ocen skupine strokovnjakov, ki se posvetijo vsaki restavraciji posebej. V ocenjevanje je  vključenih 715 vodnikov iz 195 držav, ocenijo več kot 350 tisoč restavracij in si ogledajo vsaj še trikrat več restavracij s celega sveta. V letu 2019 je med tisoč najbolje ocenjenimi restavracijami na svetu osem slovenskih. Najbolje ocenjena slovenska restavracija na lestvici je mariborski Mak. Gospod  David Vračko je za svoje delo dobil oceno 84,50.

Sama sem bila večkrat njegova gostja. Vsakokrat me je presenetil s svojo zgodbo obroka. Zgodba pa je tudi njegov jedilni list, njegov sprejem. Karizma bohemskega slikarja se odraža v njegovih jedeh, načinu postrežbe in predstavitvi jedi. Kljub primanjkovanju časa se mu nikoli ne mudi. Z gosti vedno rad reče še besedo ali dve. Vzemite si čas in tudi vi poklepetajte z današnjim gostom, ki si je za nas vzel čas.

Hrana ni nekaj samoumevnega. Tudi naše kuharice in kuharja so se morali zelo potruditi, da je današnja malica pripravljena po zahtevni recepturi današnjega kuharja. Recepti in posnetek prispevka v Slovenski kroniki so objavljeni v priponkah:

Recepti Davida Vračka

https://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174664476

https://www.youtube.com/watch?v=oHs2D1VXBSc&feature=youtu.be

Intervju z Davidom Vračkom


 Jedilnik

Jedi po recepturi Davida Vračka, restavracija Mak, Maribor

Piščanec s krompirjem Davida Vračka

Musli Davida Vračka

Palačinka Davida Vračka

Ostale jedi

Mlečna prosena kaša iz ekološkega mleka (kmetija Sešlar)

Eko sir z oznako slovenske kvalitete Demeter (kmetija Sešlar)

Eko maslo (kmetija Sešlar)

Eko kruh (kmetija Ivanke Rožej)

Eko jabolčni sok (kmetija Ivanke Rožej)

Sadje in zelenjava

Kumkvat, suh kaki (kmetija Mavrič)

Banane, klementine, hruške

Češnjev paradižnik, eko solata kristalka

KEKS V OBLIKI MAKA

 

Nada Brezovar, organizator prehrane

Zagorje, 13. januar 2020

(Skupno 716 obiskov, današnjih obiskov 3)