Učenci izbirnega predmeta SPH so pripravili eno najkompleksnejših jedi z več fazami dela ter ogromno posode. Testo za lazanjo so morali pripraviti sami, ga razvaljati, narezati ter skuhati. Nato so pripravili bešamel, to je na mleku kuhana moka, ki ima izgled redko kuhanega pudinga. Pripravili so tudi mesni nadev, pekač za peko, lazanjo sestavili ter pripravili polivko. Delo je potekalo individualno, kar pomeni, da je vsak učenec uporabil pet različnih posod, ki jih je bilo treba kasneje tudi pomiti.

Odpadki:

  • organski – jajčne lupine in čebulni olupki (250 g),
  • embalaža – dve manjši vrečki, v katerih je bilo shranjeno meso ter embalaži od mleka (180 g).

Ker je bilo lazanje količinsko dovolj za dve osebi, so učenci preostanek odnesli domov v rabljenih steklenih kozarcih od marmelade.


LAZANJA ZA DVE OSEBI

Testo

2 veliki žlici moke (1 žlica ržene, ena žlica bele)

1 jajce

1 žica olivnega olja

V globokem krožniku z vilico vmešamo testo, ki je mehko, a se ne prijema dlani.

Bešamel

1 žlica olivnega olja

1 žlica moke

Moko na olju svetlo prepražimo in zalijemo s 3 dl mleka. Z metlico gladko vmešamo, da masa prevre. Količina zadostuje za tri premaze. V zadnjo tretjino premaza vmešamo jajce in dodamo 1 žlico kisle smetane.

Mesni nadev

Narežemo in prepražimo manjšo čebulo ter dodamo 160 g mletega govejega mesa in sol. Ko meso postane sive barve, dodamo 1,5 dl mletih paradižnikovih – pelatov.

Testo razvaljamo na tri enake dele. V vreli slani vodi ga kuhamo 10 minut.

Sestava lazanje (na pomaščenem pekaču)

Plast testa, bešamel, mesna omaka, plast testa, bešamel, mesna omaka, plast testa, bešamel, v katerega smo vmešali tudi jajce in kislo smetano.

Pečemo v segreti pečici 30 minut na 220 ⁰C.

Nada Brezovar, mentorica

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)