Pripravili kruhove cmoke – živilo iz ogljikovih hidratov. Uporabili smo ostanke kruha od malice, in sicer ekološki polbeli kruh Ivanke Rožej iz Hrastnika, pečen v krušni peči. Kruh smo prelili z ekološkim mlekom s kmetije Sešlar z Izlak, dodali pa smo še prepraženo čebulo, nasekljan peteršilj, razžvrkljano jajce in narezano slanino. Na peki papirju smo oblikovali klobaso, jo zavili ter kuhali 20 minut v vreli slani vodi.

Nastali so organski odpadki, in sicer olupki čebule, trda stebla peteršilja in jajčne lupine, ter papirnati odpadki, in sicer papir za peko ter embalaža od jajc, v skupni teži 110 gramov. Odpadne embalaže ni bilo.

Razmišljali smo, kako bi lahko količino odpadkov še zmanjšali. Steblo peteršilja bi lahko zrezali bolj na tanko ter ga uporabili v kruhovih cmokih. Jajčno lupino bi lahko zdrobili ter uporabili za rahljanje ilovnate zemlje. Čebulne olupke bi lahko kompostirali in nastali kompost uporabili kot gnojilo na vrtu. Embalažo od jajc bi lahko ponovno uporabili za shranjevanje jajc ali pa bi jo uporabili za podžig, če uporabljamo peč na trda goriva. Namesto papirja za peko bi lahko uporabili bombažno servieto.

Nada Brezovar

 

(Skupno 187 obiskov, današnjih obiskov 1)