V petek smo se tretješolci odpravili proti Polzeli v pekarno Deveta vas in na domačijo Grčin. Pred pekarno smo si s ponosom ogledali panjske končnice, ki so jih izdelali učenci naše šole od 4. do 9. razreda pod mentorstvom učiteljice Barbare Lekše.

V pekarni pripravljajo kruh iz ekološko pridelanih surovin po starih, tradicionalnih receptih, brez aditivov in drugih nenaravnih sestavin. Hrustljave dobrote se pečejo v stari parni peči z veliko ljubezni in dobre volje. Mi pa smo z dobro voljo pripravili čisto zares veganske mavrične pice. Na naših picah ni bila čisto nobena sestavina živalskega izvora. Na voljo smo imeli s kurkumo obarvano rumeno testo, z rdečo peso obarvano rdeče testo in z ogljem obarvano črno testo. Vsako testo smo namazali s pasiranim paradižnikom, na to pa dodali bučke, paradižnik, olive in veganski sir. Medtem ko smo čakali, da se pice spečejo, smo odšli do domačije Grčin. Domačija ima že dolgo tradicijo. Sadje so predelovali že v času Avstro-Ogrskega cesarstva. Mi smo spoznali kolekcijo visoko kakovostnih in biološko polnovrednih jabolčnih sokov, ki so iz najboljšega sadja, pripravljeni po najnežnejših postopkih in takoj shranjeni v najboljšo embalažo – steklo. Sokovi so brez aditivov, sladkorjev, arom, ojačevalcev, stabilizatorjev, konzervansov in podobne navlake. V litrski steklenici je sok iz približno 1,7 kg jabolk, sveže aronije, svežih cvetov bezga, sveže korenine ingverja, svežih malin, najboljši cimet in klinčki ter nič drugega. Slastni sokovi iz družine Jabolčnik so se odlično podali k pici. Na domačiji pa so poskrbeli tudi za zabavo, saj smo si sok ohladili s tekočim dušikom in si pripravili tudi sladoled.

 

                                                                                                                                       tretješolci

Oglej si posnetek na Youtube.

Jedilnik:

Jagnetina pečena in v omaki kmetije Macerl, Ravenska vas

Polžki 

Bio ovseno pecivo pekarne Deveta vas, Podvin pri Polzeli

Mlečna prosena kaša iz eko mleka kmetije Sešlar, Izlake

Sir Demeter kmetije Sešlar, Izlake

Ekološki jabolčni sok Ivanke Rožej Hrastnik

Ekološki jabolčni čips kmetija Podkrajšek

Borovnice, jagode, breskve, marelice, jabolka, banane

Solata, paprika, češnjev paradižnik

Alternativna malica

 

ALERGENI G gluten, L, J

 

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 87 obiskov, današnjih obiskov 1)