Kruh in žito sta imela skozi zgodovino veliko vlogo. Kruh je vedno pomenil srečo in blaginjo, pomanjkanje kruha pa bedo, revščino, vojno. Kruh je delil ljudi na revne in bogate, na lačne in site.

Peka kruha nas z vonjem spominja na toplo družinsko vzdušje, na praznike in na naše babice, ki so ga skrbno zamesile in spekle v krušni peči.

V mesecu februarju smo v okviru samopostrežne malice najmlajši nadobudneži naše šole poiskali kulinarično pustolovščino kar za našimi šolskimi vrati. Pod budnim vodstvom naše organizatorke šolske prehrane smo bili pripravljeni sprejeti izziv in v okviru dneva dejavnosti speči sami svojo prvo pletenico.

Razdelili smo se v dve skupini in v razredu najprej začeli s pregovori in ugankami o kruhu in žitu. Spoznavali smo vrste žita in ugotavljali, kaj nastane iz njih. Poslušali smo pravljico Pekarna Mišmaš in iz papirja izdelovali košarice s pekovskimi izdelki.

Spoznali smo šolsko učno kuhinjo in bili seznanjeni s pravili ter redom v tem šolskem prostoru. Ponovili smo znanje o osnovni higieni, ki velja pri pripravi jedi, ter ga iz teorije prenesli v prakso in se primerno pripravili za delo v kuhinji.

Pazljivo in z zanimanjem smo poslušali navodila, da so lahko naši pridni prstki pričeli z delom. Po receptu učiteljice Nade Brezovar smo najprej zamesili testo. Uporabili smo BIO polnozrnato moko, kvas, ščep sladkorja, s katerim smo spodbudili delovanje kvasovk, ščepec soli, vodo in oljčno olje ter ga zavzeto pregnetli. Sledilo je za fante najtežji del – pletenje kit. Testo smo razdelili na tri enake dele, naredili tri dolge svaljke ter jih poskušali splesti. In uspelo je vsem! Ta dan smo spoznali še nekaj pomembnega – da ni prav nič enostavno pomivati posodo in za seboj pospraviti delovni prostor. Vse to smo naredili sami, ko smo pletenice pokrili s kuhinjsko krpo in jih pustili vzhajati.

Medtem ko je učiteljica Nada ravno prav vzhajane pletenke dala v pečico, smo v učilnici za gospodinjstvo še pravilno opremili embalažo za pletenico – napisali smo, kaj vrečka vsebuje, navedli proizvajalca, datum, kdaj je bil izdelek narejen in spoznali ter narisali ekološki znak, ki smo ga prerisali z vrečke uporabljene bio moke.

Mmmmmm, kako je dišalo ta dan po šoli in tokrat smo bili krivci mi, prvošolci, pravi mali masterchefi!

 

JEDILNIK

 

Mavrične bombete pekarne Deveta vas, Podvin pri Polzeli

Mlečna prosena kaša iz eko mleka kmetije Sešlar, Izlake

Sir Demeter kmetije Sešlar, Izlake

Čevapčiči iz govejega mesa

Ekološki jabolčni sok Ivanke Rožej Hrastnik

Ekološka jabolka Ivanka Rožej Hrastnik

Ekološki jabolčni čips kmetija Podkrajšek

Solata, paprika, češnjev paradižnik

Alternativna malica

 

ALERGENI G gluten, L, J

GALERIJA SLIK:

 

 

(Skupno 190 obiskov, današnjih obiskov 1)