Tudi v tretjem tednu meseca februarja pri tehtanju odpadkov nismo bili uspešni – nabralo se je preveč odpadkov (8,878 kg) in neprevzetih (46,615 kg) živil.

Največ ostaja kruha v obliki različnih štručk ‒ kar 25,84 kg. Najmanj ostankov je bilo, ko sta bila na jedilniku maslo in marmelada – 0,57 kg.

Učenci se še vedno ne držijo dogovora in ostankov malice ne odnesejo domov. Štručke, žemlje, bombete in kruh so živila, ki se lahko pojedo tudi v kasnejšem ali popoldanskem času.

Salame je ostalo le 0,9 kg, sira 2,1 kg, marmelade 3,5 kg, masla 0,9 kg.

Največ je ostalo svežih filejev postrvi. Nekateri oddelki se jih niso niti dotaknili. Neprevzetih je ostalo 12,3 kg filejev postrvi, pa tudi 9,7 kg žemelj.

Kuharice so posodice napolnile s preveliko količino marmelade. O količini, ki jo bomo ponudili v prihodnje, smo se že dogovorili.

 

Kaj pa kosilo?

V tem tednu je bilo 179,6  kg odpadkov, kar je 4 kg več kot v prvem tednu. Največ jih je bilo v petek, ko je bila na jedilniku brokolijeva juha,  pečen piščanec in pire krompir. Tega dne smo pridelali 51,3 kg odpadkov.

Najmanj jih je bilo v ponedeljek, ko je bila na jedilniku svinska pečenka in rizi bizi – 20,9 kg.

Najbrž bi bilo odpadkov in neprevzetih živil še več, če bi bila v petek prisotna tudi oba osma oddelka, ki sta imela izvenšolsko dejavnost.

Najbrž bi bilo potrebno na pomoč poklicati čarovnika, da bi prepričal učence o pomenu ribe v prehrani. Učenci, ki ne želijo niti poskusiti ribe, res z ničimer ne pripomorejo k spreminjanju svojih prehranskih navad. Verjamem, da je riba za mnoge v domači kuhinji predraga in je niso vajeni jesti. V šoli pa imamo vsi priložnost, da tudi z ribami vnašamo kvalitetne beljakovine in minerale.

Še vedno bomo vztrajali in ponujali tudi ribje jedi. Smernice zdravega načina prehranjevanja predvidevajo ribe na jedilniku enkrat tedensko. Pri naslednji malici bomo količino rib zmanjšali na polovico.

Učence prosim, naj vsaj poskusijo ribo in naj ne poslušajo sošolcev, ki tega nočejo.

 

Nada Brezovar, organizatorka prehrane

 

 

GALERIJA SLIK:

 

 

 

 

 

(Skupno 147 obiskov, današnjih obiskov 1)