V sredo, 30. 5. 2018, smo imeli učenci 4. razredov matične šole tehnični dan na temo »Obdelava materialov«. Najprej so nam učiteljice povedale kaj bomo sploh počeli in na kaj moramo biti pozorni pri uporabi različnih orodij, nato pa smo začeli z izdelavo.

Prve so bile na vrsti škatlice iz lesa. Pri njihovi izdelavi smo morali najprej obdelati les z brusnim papirjem, kar smo vzeli tako zares, da so nas kar roke pekle, a so zato nastale res gladke stranice, ki smo jih lahko potem zalepili skupaj. Sledilo je zabijanje žebljev. Tu smo imeli nekaj težav in nekaj žebljev je bilo potrebno tudi izvleči iz škatlice in jih ponovno zabiti, a na koncu so bile vse škatlice kot iz škatlice. Da pa ne bi bile vse enake, smo jih še okrasili. Škatlicam smo naredili tudi pokrove kjer smo z žago razžagali paličice na štiri enake dele in jih prilepiti na pokrov, da se je ta tesno zaprl. Tako so nastale čudovite unikatne škatle za shranjevanje drobnih predmetov.

Tisti malo hitrejši smo se po škatlici lotili še izdelave vodnega kolesa. Pri izdelavi le-tega smo morali s kleščami skrajšati plastične žličke, upogibati žico in z ročnim vrtalnikom v leseno desko izvrtati dve luknjici. Posamezne dele smo nato sestavili skupaj in z vodo preizkusili delovanje vodnega kolesa.

Pri vsem tem delu smo spoznali različne načine obdelave materialov in se pri tem zelo zabavali, čeprav smo morali pri tem zelo paziti na našo varnost.

 

Učenci in učiteljice 4. razredov

 

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)