V ponedeljek, 11. 6. 2018,  smo si petošolci ogledali mesto Ljubljana.

Najprej smo si ogledali ostanke rimske Emone. Zelo nam je bila všeč maketa mesta in kip Emonec.
Nato smo si ogledali tudi Parlament. Tam nam je gospa Katja Jerman natančno razložila, kaj delajo naši poslanci, kakšna je njihova naloga, koliko jih je, o čem se pogovarjajo, kako razpravljajo o določeni temi in sprejemajo zakone. Tudi mi smo se vživeli v vloge poslancev. Minister Luka Razboršek, učenec 5.a razreda, je želel uvesti uniforme za šoloobvezne otroke. Ostali poslanci, učenci 5. razreda naše šole, pa so dajali konkretne argumente za in proti novemu zakonu. Odlično so opravili svoje delo in zelo smo se zabavali. Nato smo se sprehodili skozi parlament, si ogledali slike na stenah ter njihov pomen. Le te prikazujejo zgodovino naše države, od Karantanije do samostojne Slovenije.

Ko smo končali z ogledom parlamenta, smo se sprehodili po stari (srednjeveški) Ljubljani. Na Novem trgu smo videli največjo knjižnico v Sloveniji – NUK, katere arhitekt je bil Jože Plečnik.
Ogledali smo si še Stari in Mestni trg. Tu smo vstopili tudi na dvorišče Magistrata.
Z zanimanjem smo pogledali ključavnice na Mesarskem mostu, odšli na Prešernov trg, kjer smo si ogledali spomenik Francetu Prešernu.

Na koncu smo šli še v McDonalds.

Čas nam je kar prehitro minil in odpravili smo se na Kongresni trg, kjer nas je na postajališču čakal avtobus in nas odpeljal domov.

 

GALERIJA SLIK:

 

 

(Skupno 206 obiskov, današnjih obiskov 1)