Dom Ušte – Žerenk je razmeroma nov planinski dom (planinski dom so odprli leta 2013). Nahaja se na severozahodnih pobočjih Slivne, ki je vrh južno od Limbarske gore. Od doma oziroma njegove bližnje okolice je lep razgled proti Limbarski gori, Moravški dolini in Kamniško Savinjskim Alpam. Dom se lahko pohvali z odličnim razgledom, ki se obiskovalcem odpira kar s terase planinskega doma (nadmorska višina: 658 m).

Nudijo jedi na žlico, domače narezke, suhomesnate izdelke ter zavitke. Hišna specialiteta so jedi izpod peke, ob katerih smo uživali tudi z učenci šestih razredov, ki smo dom obiskali v okviru dneva šole.

Dobrih 5 minut stran od doma je ranč pr’ Osolet, kjer je možno jahanje konj in vožnja s konjsko vprego. Tam se nahaja tudi kraška jama. Osoletova jama je najlepša kraška jama na domžalsko-moravškem krasu. Ta jama se z 260 m globine uvršča na enajsto mesto med najglobljimi jamami na slovenskem.  Vse kapniško bogastvo je ostalo nepoškodovano, kar je zasluga bližnjega kmeta. Še ena posebnost jame so njeni prebivalci, štiri vrste mehkužcev.

Planinski dom je lahko tudi izhodišče za pohod do GEOSS-a in Slivne.

GALERIJA SLIK:

 

 

 

 

 

 

(Skupno 225 obiskov, današnjih obiskov 1)