Spoštovani! 

V zadnjih dveh tednih meseca januarja ugotavljamo v ambulantah otroško—šolskih dispanzerjev Zdravstvenega doma Zagorje ob Savi povečano število akutnih obolenj, ki pri otrocih prizadenejo predvsem dihala. Za obolenja je značilna povišana telesna temperatura, glavobol, dražeč kašelj, izcedek iz nosu, lahko so pridružene tudi bolečine v trebuhu in slabost.

V primeru pojava opisanih težav svetujemo počitek, antipiretik (npr. Calpol sirup ali Lekadol tablete), redno toaleto nosu s fiziološko raztopino, uživanje toplih napitkov. Otrok naj ob pojavu prvih simptomov ostane v domačem varstvu, saj s tem preprečujemo širjenje okužbe. V organizirano varstvo se lahko vrne, ko je vsaj 48 ur brez povišane temperature in brez zagonov kašlja preko dneva.

Za preprečevanje širjenja okužb v domačem okolju svetujemo redno umivanje rok, uporabo razkužilnih sredstev, redno zračenje prostorov. Z otroki do enega leta starosti ne obiskujemo trgovskih centrov, šol, vrtcev, svetujemo pa vsakodnevne sprehode na svežem zraku za 30 minut večkrat dnevno. Če je doma novorojenček ali otrok do enega leta starosti, katerega sorojenec obiskuje vrtec, svetujemo domače varstvo za oba otroka vsaj do konca meseca marca, ko je glede na epidemiološko situacijo verjetno že pričakovati upad respiratornih okužb.

 

Tim sodelavcev otroško – šolskega dispanzerja ZD Zagorje

PRILOGA: Obvestilo šolam in vrtcem

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                   Zagorje, 1. februar 2017

PRILOGA : Obvestilo šole in vrtci

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)