Kaj je laž? Drugošolci nimajo veliko odgovorov na to vprašanje. Najpogostejši odgovor je bil, da je laž nekaj, kar ni resnica. Ob tem so naštevali laži sošolcev, laži bratcev in sestric, laži tistih, ki so okrog njih. Povedali so, da se ob teh lažeh niso ravno dobro počutili. O svojih lažeh niso pripovedovali. Ugotovili smo, da prikrivajo dejanja, za katere vedo, da niso ustrezna in je bolje, da zanje ne izve mamica, učiteljica… Resnico prikrojijo zato, da ne bodo bližnji jezni, zato da jih bodo imeli sošolci rajši…Ne zavedajo pa se, da so to že majhne laži, ki jim trenutno koristijo, vendar ni prav, da jih uporabljajo.

Pri nalogi, v kateri so morali napisati laž na listek, so imeli kar težave. Pojavile so se podobne besedne zveze:

– sem rekel, da sem ugasnil luč, pa je nisem,

– sem rekel, da sem si umil zobe, pa si jih nisem,

– sem rekel da nimam domače naloge, pa sem jo imel…

To je bil dokaz, da je otroško laganje drugačno od odraslega. Kmalu potem, ko začne otrok govoriti, začne tudi lagati. Sprva gre za nedolžne, male laži ali prikrivanja. Sčasoma pa lahko otroci postanejo pravi mojstri v laganju. Tisti, ki živimo in delamo z njimi, moramo paziti, da ne postanejo kronični lažnivci. A to je že primerna tema za delavnico, ki bi jo lahko izvedli, na primer s starši.

 

Pogovarjali smo se tudi o veselem navihanem dečku Ostržku, ki rad odkriva nove stvari. Kadar se znajde v težavah in se skuša po najlažji poti rešiti iz njih, se zlaže, pri čemer se mu poveča nos. To je Ostržkova slabost, saj se ne more zlagati, ne da bi drugi to vedeli in še nos mu ostane v taki velikosti, na katero je zrasel. Učenci so se primerjali z njim. Kar nekaj jih je že slišalo pregovor LAŽ IMA KRATKE NOGE. Skupaj smo ugotovili, da je to še kako res. Odrasli njihove laži hitro odkrijemo kljub temu, da jim nos ob laži ne zrase.

Zaključili smo z mislijo, da imamo rajši resnico in bomo z njo premagali laž.

etika in vrednote1

etika in vrednote

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)