V petek, 18. 11. 2016, smo imeli v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka naravoslovni dan.  Že takoj zjutraj nas je pričakala lepo urejena jedilnica, v kateri  je  učiteljica s pomočjo učencev pripravila lično pogrnjene mize. Na mizah ni manjkalo kruha, medu, masla, mleka in jabolk, vse to od lokalnih pridelovalcev. Učenci smo se počutili prav pomembne, saj si je vsak sam namazal maslo in med. Izbirali smo lahko med lipovim in cvetličnim medom in tudi tisti, ki ga ne maramo najbolj, smo ga pokusili.

Ogledali smo si film o čebelah in spoznali, kako zelo so pomembne za naše življenje.  Seveda ni manjkala Slakova pesem Čebelar, zaplesali pa smo ob zvokih Čukovih Čebelic. Nadaljevali smo z delom po skupinah, kjer je vsaka skupina poiskala informacije in izdelala plakat o živilih slovenskega zajtrka.

Ob 10.30 pa smo se odpravili na ogled Čopove in krajevne dediščine. Kaj smo doživeli pri njih, je kratko opisala tretješolka Maša:

Ko smo prišli k Čop, nam je gospa Ija najprej predstavila, kje smo in kaj nam bo razkazala. Peljala nas je na kozolec, pravi muzej starih predmetov, kjer smo videli stare koše, žage, grablje, smuči, mentrgo… Potem smo šli v spodnji prostor bivše gostilne. Videli smo star kavč, eno prvih televizij, 100 let stara vrata, stare slike, lesen vojaški kovček, stare posode, ….Zgoraj smo pili domač ledeni čaj iz različnih kozarcev, ki so jih dobili od obiskovalcev in krajanov ter jedli hišno pogačo. Ogledali pa smo si tudi lovsko sobo, kjer smo videli različne nagačene živali in bilo je zelo zanimivo. Tudi to:  ko smo se poslovili, nam je vsem dala roko. Mi smo se zahvalili in odšli polni vtisov v šolo.

Dan nam je še polepšala učiteljica Nina, ki nas je prišla obiskat s svojima hčerkama.

Učenci in učiteljice PŠ Podkum

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 82 obiskov, današnjih obiskov 1)