O tem, kaj je pravično, se pogovarjamo vsak dan. Še pogosteje so naša razmišljanja usmerjena v to, kaj je krivično. Včasih je težko narediti to, kar je prav. Naša vest nas opominja. Pri nekaterih je bolj tiha, pri drugih glasnejša. Delavnici smo izvedli s pomočjo priročnika Inštituta za etiko in vrednote.

V prvi delavnici smo se posvetili nekaterim temam iz slovenske ustave. Razdelili smo se v skupine. Vsaka skupina je preučila en člen ilustrirane ustave. Ob risbi so člani po pogovoru napisali svoje mnenje in značilnosti, ki so jih želeli posredovati ostalim skupinam. Pomembni zakoni, ki veljajo v naši državi, so predstavljeni na zanimiv, jedrnat način. Dobro smo si jih zapomnili tudi zaradi učinkovitega poročanja in diskusije, ki je sledila. Poznavanje zgodovine nam med drugim omogoča tudi dojemanje pomembnosti pravil in zakonov, hkrati pa danes, po vseh tisočletjih na Zemlji, še nismo toliko civilizirani, da bi lahko živeli brez njih.

V drugi delavnici pa smo s pomočjo izmišljene zgodbe o objavljenem video posnetku na spletu razmišljali o pravici, krivici in ustreznem popravljanju slednje. Ugotavljali smo, da premalo razmišljamo o posledicah naših dejanj, ki imajo zato lahko neprijeten epilog, ne le za nas, pač pa tudi ostale.

 

Moja svoboda se konča tam, kjer se začne tvoja svoboda.

  1. a z razredničarko

 

 

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)