V četrtek, 1. 10. 2015, je bila za devetošolce organizirana geografsko-zgodovinska ekskurzija z naslovom Reka sedmih imen.

Na pot smo se odpravili ob 7.40. Na Uncu se nam je pridružil vodič Franc Malečkar. Vsebina ekskurzije je bila naslednja:

  1. Planinska jama je največja vodna jama v Sloveniji, ki se ponaša z visokimi dvoranami, in ozkimi soteskami, s podzemnimi jezeri, brzicami, sifoni ipd. V uvodu smo spoznali reko sedmih imen. Z žepnimi svetilkami smo odšli 900 m globoko v jamo. Spoznali smo zakonitosti kraške hidrologije, klime in razvoja krasa. Ob razlagi smo si ogledali izjemno redkost, in sicer podzemno sotočje dveh rek – Pivke in Raka.
  2. Rakov Škocjan je kraška dolina, ki je nastala z združitvijo zatrepe in slepe doline. Ogledali smo si ponorno stran doline pri velikem naravnem mostu in se spustili do izjemnega vodokaznega brezna oz. kraškega očesa. Ogled doline smo zaključili pri malem naravnem mostu pri izviru reke Rak.
  3. Cerkniško polje je najbolj tipično vodno (presihajoče) kraško polje v Sloveniji. Ob maketi v muzeju Jezerski hram smo si ogledali nazorno prikazano polnjenje in praznjenje Cerkniškega jezera. Na video projekciji smo spoznali še Cerkniško jezero v vseh štirih letnih časih.

V Zagorje smo se vrnili polni vtisov in novih spoznanj s terena ter spoznali, da je izkustveno učenje še kako pomembo in nepogrešljivo.

 

Helena KRAMAR SKUBIC

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 190 obiskov, današnjih obiskov 1)