Letošnji projekt samopostrežnih malic je bil posvečen Franciju Kopitarju, njegovemu življenju in delu. Spominjali so se ga njegovi bližnji, sodelavci, prijatelji, znanci.. Naše vtise smo zbrali v zborniku, ki smo ga izdali ob 50-letnici šole, lepo pa jih ponazarja razmišljanje velikega slovenskega impresionista in enega od ključnih slikarjev Riharda Jakopiča:

Ni treba drugega, kakor da smo enaki

vsemu temu, kar je okrog nas.

In to je končno tudi namen našega življenja.

Sijati bi morali kakor sonce,

divjati kakor nevihte, tišine in

skrivnosti noči bi zalivale jutranje rose,

srca bi cvetela, prevzeta od najvišjih

sladkosti – in ničesar več.

Bili bi ljudje in več ni treba.

 

Franci nas je spremljal skozi vse šolsko leto, ostal bo naš spremljevalec tudi v prihodnje. Nekaj naših razmišljanj ob letošnjih samopostrežnih malicah…

 

Likovna umetnost je ustvarjanje podob. Te podobe so med drugim lahko stavbe, ki jim arhitekti z načrti vdahnejo življenje, to so kipi, ki jih oživijo kiparji in so slike, ki nam v spomin prikličejo ljudi, delčke iz narave, prizore iz vsakdanjega življenja nekoč in danes. Umetnost nam pripoveduje zgodbe. Pri umetnosti, ki je nastajala v preteklosti, so zgodbe povezane z Biblijo, mitologijo ter ljudmi in so hitro in lahko prepoznavne. Za umetnost 20. in 21.st. pa pogosto velja, da mora gledalec poznati ozadje, če želi razumeti umetnikovo sporočilo.

Veliki mojstri modernega slikarstva, Picasso, Dalí, van Gogh, Cézanne, Kandisky, Matisse, Chagall in drugi nas silijo k razmišljanju, včasih presenetijo, drugič šokirajo, vsekakor pa nas ne smejo pustiti hladne. Njihov začetni realizem se je spremenil v nekaj več. Če se ne bi, bi ostali na ravni zgledovanja po mojstrih iz preteklosti, kar pa gotovo ni bil njihov namen. Nič ne pomaga, če danes pogosto kdo ugotavlja, da bi znal to, kar gleda, ustvariti tudi sam. Važna je ideja, važno je sporočilo. V izvedbi pa moraš biti originalen, pogumen in pogosto brez zadržkov.

Franci Kopitar je bil v svojem umetnostnem izrazu raznolik. Zanimala so ga različna področja umetnosti, slikarstvo, grafika, film, kiparstvo in poezija. Po drugi svetovni vojni je v ZDA ustvarjal eden od vodilnih abstraktnih ekspresionistov, Jackson Pollock, ki se je izražal z barvami in zgledoval po naravi. Kopitar je fasciniranost z barvami izkazoval na več načinov. Nastale so številne slike in risbe, posnet pa je bil tudi film z naslovom Fantazija, ki je prikazoval mešanje oljnih barv v animirani tehniki. Filmi, ki jih je Kopitar posnel z učenci naše šole približno 40 let nazaj, so bili nagrajeni na različnih filmskih festivalih.

Svoje bogato slikarsko znanje je bil Kopitar vedno pripravljen deliti, zato je skoraj 15 let deloval kot mentor v RELIK –u (društvo revirskih likovnih umetnikov), kjer se družijo in ustvarjajo amaterski likovni ustvarjalci. Kopitar je v okviru Relika nadaljeval tudi z filmskim ustvarjanjem in skupaj z Vando Besednjak vodil mladinski krožek likovnikov, ki je leta 1985 za 3 risane filme Letališče, Zamuda ter Ena in ena je tri na filmskem festivalu v Cannesu dobil zlato medaljo! Neponovljiv dosežek do današnjih dni.

več…

povezava na šolsko stran o prehrani

Kristina Renko

 

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)