Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Odkrivajmo preteklost mojega kraja, so v ponedeljek, 15.6., pripravili Srednjeveško popoldne za svoje starše. Namen prireditve je bil staršem predstaviti, česa vse so se v tem šolskem letu naučili. Izbrane teme so bile raznolike, vse pa predstavljene letos med šolskim letom.

Ukvarjali smo se predvsem s srednjim vekom in prometom nekoč. Del ur smo izvedli v razredu. Terensko delo je vključevalo obisk gradov Gamberk, Medija, Celja; voden obisk Knežjega dvorca, kjer so pokopani Celjani; voden ogled zgodovinsko-naravoslovne poti Prusnik, kjer smo si ogledali promet v Zagorju nekoč.

Učenci so predstavili letalstvo, življenje Janeza Vajkarda Valvasorja in njegovo najpomembnejše delo Slava vojvodine Kranjske, življenje kmetov, meščanov, plemstva, oblačila, hrano v srednjem veku ter celjske kneze. Bilo je poučno in zanimivo. Staršem so ponudili vaflje, ki so jih spekli pod mentorstvom Nade Brezovar. Vaflji so bili priljubljena sladica v srednjem veku, najstarejši ohranjen recept datira v 14. stoletje.

 

Kristina Renko, mentorica

GALERIJA SLIK:

(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)