Delo z nadarjenimi učenci na področju družboslovja je potekalo na različnih nivojih. Veliko učencev je sodelovalo na tekmovanju iz znanja zgodovine, pri čemer so bili izredno uspešni (1 zlato priznanje ter 5 srebrnih priznanj). Tema letošnjega tekmovanja je bila Emona, zato smo se po tekmovanju odpravili v Šempeter, kjer je lepo ohranjena rimska nekropola in si v živo ogledali grobnice, o katerih smo se učili.

Precej učencev je bilo vključenih v oba izbirna predmeta, Odkrivajmo preteklost mojega kraja in Kaj nam govorijo umetnine. Tisti, ki so obiskovali slednjega, so se udeležili ekskurzije v München in tam občudovali velikane svetovne umetnosti v Alte in Neue Pinakothek. V Sloveniji kaj takega ni mogoče.

 

Učenci so v pogovoru izrazili željo po pridobitvi dodatnih znanj na temo taborišč med drugo svetovno vojno, zato smo v goste povabili gospo Vero Pirc, ki nam je tenkočutno opisala svoje izkušnje v času italijanske okupacije med drugo svetovno vojno in življenje v taboriščih v Trevisu in Gonarsu. Vojna skozi otroške oči je vedno drugačna, nepojmljiva, nam, ki živimo v miru, skoraj neverjetna. Pomembno je, da se mlade seznanja s tem, že zato, da se zgodovina v tej obliki ne bi nikoli več ponovila.

 

Mentorica Kristina Renko

vera2

vera1

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)