MALENKOSTI KOT:

NASMEH, PRIJAZEN POGLED,

PRISRČEN POZDRAV,

PRIJAZNA PROŠNJA IN ZAHVALA,

SO DROBCI, KI GRADIJO VELIČINO DNEVA.

Misel je bila vodilo učencem 3. a razreda, ko smo sledili projektu Etika in vrednote, katerega tema je bila tokrat KULTURA.

Z  iskanjem kulture smo pričeli kar v razredu, kjer smo najprej poskusili definirati pojem KULTURA. Ob tem smo ugotovili, da se s kulturo srečujemo vsakodnevno na vsakem koraku: pri jedi, s spoštljivim odnosom do ljudi, predvsem do starejših, do »drugačnih«, do živali, v šoli, doma, na igrišču….

Preverili smo kako praktično obvladamo kulturo obnašanja v knjižnici, kjer smo si ogledali še zgodbo o dečku, ki ni hotel odrasti. Ogled smo primerjali z odlomkom, ki ga imamo v berilu. Izhodišče za ponoven razgovor o kulturi so bile besede… se je zmeraj ravno prav vedla…, kjer smo izrazili svoja razmišljanja o pomenu izrečenih besed; svoj odnos do literarnega dela pa izkazali še s risbo.

»Lepa beseda vedno lepo mesto najde« smo ugotavljali in v ta namen vpisovali različne lepe besede v izrezana srca. Prijaznost, hvala, prosim, prijatelj, mama,… so bili med pogostejšimi zapisi.

V skupinah po trije smo pripravili pripomočke in z besedo improvizirali situacije v šoli, v knjižnici, v banki, pri zdravniku in v gledališču. Z igro vlog smo prikazali kulturno kot tudi nekulturno vedenje. Ob tem smo se neizmerno zabavali.

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)