Na pustni torek, 17. 2. 2015, so si učenci 8.a razreda ogledali spominsko sobo Ladka Korošca (v okviru projekta Etika in vrednote v VI – modul Kultura). Predstavil jo je strokovni sodelavec Milan Razboršek. Skupaj z zagorsko občino jo je v Weinbergerjevi hiši odprla Fundacija Ladko Korošec. V sobi so na ogled pevčeva zapuščina in njegovi filmi, ki jih je posnel na potovanjih po svetu.
Ladko Korošec je bil eden najvidnejših slovenskih opernih pevcev in odlični igralec v drugi polovici 20. stoletja.
Rodil se je 3. avgusta 1920 v Zagorju ob Savi kot peti, najmlajši sin rudarske družine. Ladkov oče je ob delu v rudniku igral več instrumentov v ansamblih, vodil rudarsko godbo in komponiral. Tudi mati je izhajala iz glasbene družine. Petje je študiral na GA v Ljubljani, obiskoval pa je tudi dramsko šolo. Že v mladosti je sodeloval v amaterskih gledališčih, poklicno pa je začel nastopati v ljubljanski Drami. Bil je eden najbolj slavnih in iskanih basistov svojega časa, saj je odpel več kot sto različnih vlog.
Poslušalcem se je najbolj vtisnil v spomin po interpretacijah buffo vlog (npr. Kecal v Prodani nevesti, don Bartolo v Seviljskem brivcu, Štrukelj v Gorenjskem slavčku, don Pasquale v istoimenski operi …). Mednarodno zelo odmevno je bilo njegovo sodelovanje v operi Don Kihot.
Je trikratni dobitnik Prešernove nagrade (1949, 1959 in 1978) ter Bettetove nagrade. Napisal je knjigo o svojih gostovanjih Na tista lepa pota.
Po njem se imenuje Mešani pevski zbor Ladko Korošec iz Zagorja ob Savi.
Umrl je 21. marca 1995 v Ljubljani.

Polona Kovač,
razredničarka
https://www.youtube.com/watch?v=VZP-TNH_h4o

 

(Skupno 83 obiskov, današnjih obiskov 1)