29. 11. 2014 smo si šli z učenci, ki obiskujejo interesno dejavnost Mladi gasilec, ogledati najstarejše gasilsko društvo v Sloveniji, in sicer v Metliko. Učenci zelo dobro vejo, kje so začetki gasilstva pri nas, zato jim je bila zelo zanimiva predstavitev gasilstva, ki smo jo slišali v muzeju.

Navsezgodaj zjutraj smo se odpravili iz Zagorja v Metliko. Vožnja je trajala dobri dve uri. Tam smo se najprej ustavili v novem gasilskem domu, kjer so nas z veseljem pričakali gasilci, kateri so nas zelo lepo pogostili. Od tam smo si šli najprej ogledat edino letalo, ki ga imajo v Beli krajini. To letalo je angleško in je prevažalo ranjence med 2. svetovno vojno iz Slovenije v Anglijo. Ker so imeli takrat angleži dobre izkušnje z našimi ljudmi, so nam ga po zadnji njegovi vožnji, poklonili v zahvalo. Potem smo se odpravili v muzej, kjer smo videli ogromno različnih stvari, kar se tiče gasilstva v preteklosti: čelade, čine, medalje, uniforme, prapore (tudi zagorski prapor), prve brizgalne (ročne, parne), bakle, vozle, prve vedrovke, napisane začetke prvega gasilstva v Sloveniji (Zagorje 1908),…  Bilo je res zelo zanimivo.
Nato smo se  odpravili nazaj proti domu. Na poti proti domu smo si privoščili tudi slastno kosilo in ob 16. uri prispeli nazaj v Zagorje.

Mentorica: Janja Vozelj

GALERIJA SLIK:

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)