V okviru projekta ETIKA IN VREDNOTE (modul Življenje, narava, zdravje), smo se učenci 6. b oddelka odločili združiti prijetno, zabavno, zdravo, naravno s koristnim. Izdelali smo domači pralni prašek. Tako narejen prašek je naravi in našemu zdravju bistveno bolj prijazen, hkrati pa z njegovo uporabo pokažemo kanček več spoštovanja do nje. Človeka brez narave ne bi bilo, hkrati pa jo prav mi najbolj obremenjujemo in se do nje pogosto obnašamo mačehovsko. Vse pogostejše naravne nesreče nam sporočajo, da se mora narava bistveno bolj uravnavati kot kadarkoli v preteklosti. Prav izraz naravne nesreče je prvi dokaz, kajti ti pojavi ne pomenijo nesreče z vidika narave, ki s tem le uravnava vse večje pritiske človeka, pač pa nesrečo za ljudi. Na tem mestu se je dobro spomniti na star indijanski pregovor: ˝Narave nismo dobili v dar od naših prednikov, sposodili smo si jo od naših vnukov.˝ Izgovori, da en sam človek ne more ničesar spremeniti, so povsem iz trte izviti, kajti vsak posebej je pomemben in le če začnemo pri sebi, lahko upamo na svetlejšo prihodnost in ohranitev narave.

Vse našteto in še kakšen razlog zraven je pripomoglo k uresničitvi naših načrtov o izdelavi pralnega praška. Najprej smo se razdelili v skupine, usvojili postopek izdelave ter se lotili naloge. Zaupamo vam le še to, da smo se pri tem zabavali, hkrati pa komaj čakali, da ga preizkusimo.

V nadaljevanju se prepričajte, kako enostavno ga je izdelati, da je cenovno prijazen do našega žepa, da je prijazen do narave in našega zdravja. In še najpomembneje, delite recept naprej.

Oglejte si še SESTAVINE, POSTOPEK, NAŠA MNENJE in GALERIJO

Za vas smo pripravili n zapisali: Primož, Aljaž, Luka in razredničarka

slika

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)