Humanizem in renesansa sta se razvila na območju današnje Italije v 14. in 15. stoletju. Širila sta se po Evropi, tudi v slovenske dežele.

Osmošolci so svoje znanje o humanizmu in renesansi poglabljali na različne načine. Delo v dvojicah jim je ponudilo izziv prebiranja odlomkov iz zahtevnejših knjig, med njimi so se znašli tudi velikani svetovne književnosti, in sicer Shakespeare, Boccaccio, Petrarca, Cervantes ter filozofa Erazem Rotterdamski in Thomas Moore. Knjige so na voljo v šolski knjižnici in Knjižnici Mileta Klopčiča. Poseben izziv je bilo branje Shakespeara v angleščini, pri čemer so učenci bogatili svoj besedni zaklad. Podrobneje so si ogledali tudi umetnine Botticellija in Michelangela ter brali dnevnike Paola Santonina, ki je obiskal naše dežele.

V humanizmu so na prvo mesto postavili človeka in njegov odnos do narave, zato smo se odločili, da bomo učno uro poročanja dvojic izvedli zunaj. Šola že drugo leto sodeluje v projektu Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju. Prvi modul v tem šolskem letu nosi naslov Življenje, narava, zdravje, tako da se je naše razmišljanje ujemalo tudi z usmeritvijo projekta. Bil je lep, sončen dan. Vsak si je utrgal cvet na travniku pred šolo, ki ga je kasneje prilepil v zvezek za zgodovino. Usedli smo se na blazine pred šolsko knjižnico, oziroma pred šolo in najprej z zaprtimi očmi poslušali zvoke, ki jih sicer včasih zanemarimo. Sledilo je poročanje dvojic. Z učenci smo se strinjali, da smo se na svežem zraku dobro počutili in da bomo učno uro zunaj še kdaj izvedli.

 

Osmošolci in Kristina Renko

GALERIJA SLIK:

(Skupno 533 obiskov, današnjih obiskov 1)