V ponedeljek, 6. 10. 2014, je bil pouk pri predmetu SPO malo drugačen kot običajno, saj smo izdelali razredni vrtiček v lončkih. Cilj učne ure je bil, da učenci sami spoznajo, da rastline zrastejo iz semen, čebulic, gomoljev in potaknjencev ter, da rastline odmrejo, če nimajo ustreznih pogojev za življenje.

Spoznavali smo različne vrste semen ter se učili, kako posejemo različne  vrste zelenjave.  Otroci so se čudili videzu različnih semen, nekateri izmed njih pa so že izkazali veliko znanja o vrtnarjenju. Vsak učenec je dobil lonček z zemljo, kamor je posejal eno vrsto zelenjave – solato, fižol, redkvico, blitvo ali bučo.

Naučili smo se, da rastline ne zrastejo samo iz semen, ampak tudi iz čebulic, gomoljev in potaknjencev. Sajenje z gomolji smo prikazali s krompirjem, posadili smo čebulico šalotke in podtaknili vijolico.

Za vsakega učenca sem pripravila potaknjence vijolice, ki smo jih dali v vodo. Čez čas bodo potaknjenci pognali koreninice in jih bomo posadili. Iz enega samega lista se bodo razcvetele čudovite vijolice, ki bodo krasile naš razred.

Izvedli smo tudi dva poskusa iz DZ, in sicer smo čebulo postavili v vodo,  vijolico pa smo nepredušno prekrili z vrečko. V naslednjih 10 dneh bomo opažanja beležili.

Otroci se že veselijo zalivanja in komaj čakajo, da bodo prva semena začela kaliti.

Renata Guna

GALERIJA SLIK:

 

 

 

(Skupno 306 obiskov, današnjih obiskov 1)