Mala mal’ca

Med 14. in 19. majem 2012 se bodo v Zasavju zvrstile številne turistične in kulinarične prireditve. Ob mednarodni konferenci Od regije do destinacije, ki jo pripravlja Regionalni center za razvoj, zasavska društva organizirajo vrsto prireditev, katerih namen je predstaviti prijazne plati Zasavja in obogatiti ponudbo za domačine in obiskovalce.

Dogajanja se bodo začela v ponedeljek, 14. maja, s predstavitvijo zasavskih sladic in rokodelskih veščin v lovskem gradiču. Glavni organizator pestrega dogajanja, ki se bo začelo ob 11. dopoldne in bo trajalo do 18. ure, je Turistično društvo Trbovlje, sodelujejo pa nekatere zasavske šole in priznano gostišče Martin. Obiskovalci bodo lahko okušali sladice, kakršne so znale pripraviti naše babice (jabolčno, orehovo in medeno pecivo ter še marsikaj), in si ogledali spretnosti domačih rokodelcev. Zasavske sladice in rokodelska mojstrstva se bodo ponujala obiskovalcem lovskega gradiča tudi 15. maja med 9. in 18. uro.

Tudi naša šola sodeluje s štirimi starimi sladicami in otoško skupino Perkmandelci.

Recept 1

Zagorski Perkmandeljc

Sestavine:                                                               

1 jajce

250 g moke

1 navaden jogurt 200ml

200 g suhega sadja: jabolka, hruške, slive

100 g mletih orehov

2 žlički sode bikarbone

8 žlic olja

cimet

150 g rjavega sladkorja, 1 vanilij sladkor

Priprava:

V manjši kozici skuhamo suho sadje in ga ohladimo. Ohlajeno zrežemo na drobne koščke. Jajca in sladkor penasto vmešamo, dodamo navaden jogurt, olje, mlete orehe, suho sadje in cimet.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj približno 20 minut.

Pečene Zagorske Perkmandeljce polijemo s čokoladno glazuro in dekoriramo s Perkmandeljcem, ki smo ga spekli iz testa za kekse brez jajc. Za oblikovanje Perkmandeljcev uporabimo modelčke za piškote.

KEKSI  BREZ JAJC

100 g moke
50 g masla
1,5 žlice olja
1,5 žlice vode
1 žlica sladkorja
1 ščep  vaniljevega sladkorja
1 ščep pecilnega praška

Sestavine na hitro ugneti, razvaljaj, izreži z modelčki
 

Recepti iz knjižice:

Kuhaj varčno in dobro! 2. Zvezek

Avtorica Helena Kelhar, leto 1940

Lastnica Marija Dolinar, Zagorje

 

Recept 2

Dimnikarčki

 

30 dag suhih sliv

Nekaj orehovih jedrc

5 beljakov

25 dag sladkorja

8 dag čokolade

Vosek za pekač (peki papir)

Potek dela:

Mehko kuhane slive izkoščiči in položi namesto koščice v sredino košček oreha ali mandljevo zrnje. Beljake pa vtepi v trd sneg, ki mu primešaj sladkorni prah in zribano čokolado. Z 2 žlicama zajemaj to trdo sneženo zmes in polagaj na namazan pekač precej velike hlebčke. V sredino teh kupčkov položi slivo tako globoko, da je ni več videti. Pri vročini dimnikarčke speci.

 

Recept 4

Medeni keksi

28 dag moke

8 dag masla

11 dag sladkorja

1 jajce

1 rumenjak

1,5 žlice medu

Po žličke cimeta, Pol žličke klinčkov

Mast, beljak

 

Potek dela:

V moko zdrobi maslo, dodaj sladkor, jajce, med, dišave, jedilno sodo. Zamesi testo, ki pa naj ne bo pretrdo, sicer ga ne moreš razvaljati. Pusti čez noč. Naslednji dan ga razvaljaj za pol prsta na debelo, izreži s precej velikimi oblikami v kosce, ki jih devaj na pomazan pekač za dva prsta narazen. Po vrhu jih namaži z raztepenim beljakom in rjavkasto speci.

 

Recept 3

Češnjev narastek

1 kg češenj

5-6 okroglih žemljic

3/8 l mleka

2 jajci

3 dag sladkorja

Košček masla

 

Potek dela:

Češnje skuhaj z malo vode v kompot in jih odcedi. Medtem zreži žemlje ali mlečni kruh, ki jih namaži s presnim maslom. Polagaj v menjajoče se plasti na pomazan pekač ali omletno ponev vrsto kruhovih rezin, češenj… Čez vse polij v mleku izžvrkljano jajce, vodo od češenj in sladkor. V pečici peci po ure.

Ravno tako delaj druge cenene sadne narastke.

 

 

Mentorici:       Nada Brezovar, Milanka Pavšek

 

 

 

 

 

 

 

(Skupno 220 obiskov, današnjih obiskov 1)